Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

 У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являютьсяці тендітні первістки оновленої  землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені  до Червоної книги.

У ЖИТОМИРІ БОЙОВИЙ ОФІЦЕР ЗАПРОСИВ БАЖАЮЧИХ ДО ЛАВ БРИГАДИ «ЛЮТЬ»

      Керівник управління організації діяльності підрозділів особливого призначення НПУ Руслан Мороз розповів житомирським правоохоронцям про новий підрозділ у системі Національної поліції України. Під час презентації проєкту він звернув увагу на основні завдання, комплектацію та матеріально-технічне забезпечення нової штурмової бригади «Лють».

ЯК ЗМІЦНИТИ ІМУНІТЕТ?

1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Його було започатковано за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 2002 році. Мета цього дня -  залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.

ЩЕ РАЗ ПРО СКАЗ

     Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  завжди закінчується - смертю.  Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. В слині вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів. Вірус потрапивши до рани, може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період захворювання від 7 днів до року і навіть більше. Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин. Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети, може тікати з дому, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, а гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній. Сказ у котів має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна поведінка, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Сказ у ВРХ, ДРХ, свиней, коней - хворіють  на буйну форму сказу. У тварин спостерігається рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, параліч. Сказ у людини. Інкубаційний  період  у  хворої  на  сказ людини триває від 7 днів до року, найчастіше він сягає 77-90 днів.

Як зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів у разі вимкнення світла

   На сьогоднішній день на території Полтавської області введені віялові відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.

Щодо обов’язкового проведення ідентифікації сільськогосподарських тварин!

       Відповідно статті 5 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" від 14 серпня 2014 року №1648-VII, згідно якої в Україні запроваджується обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин (юридичних та фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин, проводять продаж, забій, утилізацію, надають послуги з штучного осіменіння та організовують виставки тварин).

СТАН ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП ТА ГРВІ СТАНОМ НА 27 ЛЮТОГО 2023

 Впродовж  останнього тижня, за період з 20 по 26 лютого 2023року, в Житомирській області на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло 6897 осіб, що на 2,4% хворих більше  ніж за попередній тиждень. Зростання захворюваності відбулося за рахунок дорослого населення. Відмічається епідемічна активність середнього рівня інтенсивності.