Відбулися громадські слухання щодо присвоєння імені загиблого захисника України Максима Дяченка футбольному полю
Відбулися громадські слухання щодо присвоєння імені загиблого захисника України Максима Дяченка об’єкту комунальної власності – футбольному полю за адресою: селище Брусилів, вул. Захисників України, 3, враховуючи громадську ініціативу жителів селища Брусилів та відповідно до розпорядження селищного голови від 02.07.2024 № 68, щодо проведення громадських слухань, з метою врахування громадських інтересів жителів селища Брусилів щодо присвоєння об’єкту комунальної власності імені фізичної особи.
Обережно – ботулізм!
Тема захворюваності на ботулізм залишається актуальною для нашої області. В кінці червня – початку липня поточного року зареєстровано 3 випадки цієї хвороби в Овруцькій, Черняхівській та Житомирській громадах. Причинами ботулізму в усіх випадках стало вживання м’ясних виробів домашнього виготовлення. В минулому році через вживання недоброякісних домашніх консервів на лікарняному ліжку з діагнозом ботулізму опинилося 12 мешканців нашої області. Нагадуємо, що ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування. Наразі невідомі випадки ботулізму, що були б пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів. Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання: • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби; • м’ясних та грибних консервів; • консервів домашнього виробництва; • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; • якщо сумніваєтесь у якості продуктів. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше).. Характерні симптоми ботулізму: • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; • сильно виражена сухість у роті; • важко говорити (голос стає тихим, гунявым або пропадає); • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість; • запаморочення; • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп); • ураження м’язів шиї та кінцівок. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія легкої хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.