При досягненні 18-ти років кожен громадянин України може безкоштовно приватизувати п'ять ділянок землі під різні цілі:

  • будівництво будинку,
  • гараж,
  • садівництво,
  • особисте сільське господарство;
  • для будівництва дачного будинку.

В цілому, можна розраховувати на безкоштовну приватизацію 2,28 га.

Відповідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше 2 га для ведення особистого сільського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, в селі можна одержати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в місті – 0,1 га. Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більш 0,01 га.

Безкоштовна приватизація кожного виду земельних ділянок можлива тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів родини.

Куди необхідно звертатися для отримання земельної ділянки?

Отримати ділянку землі можна в будь-якому регіоні країни незалежно від місця проживання. Для приватизації землі необхідно знайти вільну ділянку. Залежно від того, де вона знаходиться – в межах міста, села, або району, до тих органів самоврядування і потрібно звертатися.

Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, потрібно йти до територіального відділення Держгеокадастру – зазвичай, це землі для ведення садівництва або особистого сільського господарства.

Сама земля нічого не коштуватиме громадянинові, але на оформлення документів необхідні витрати.

Для отримання Свідоцтва про право власності на землю необхідно насамперед конкретно знати, де знаходиться земля і чи вільна вона. Найпростіше знайти ділянку в селі, ніж в місті. Перевірити, чи вільна земля, можна: на сайті «Публічна кадастрова карта України», відправивши офіційний запит про надання публічної інформації до місцевих органів влади або до Держгеокадастру.

Яка саме процедура отримання землі?

Знаючи, яка ділянка вільна і чи можна її приватизувати, потрібно подати відповідну заяву до органу місцевого самоврядування. У ній повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. Також необхідно додати до заяви карту або графічний малюнок, де зазначено місце розташування землі.

Заява має бути розглянута протягом місяця.

Отримавши згоду сільради або мерії, можна розпочинати розробку проекту щодо відведення землі.

Сама підготовка технічної документації землевпорядниками може зайняти від півроку до року.

Далі з проектом відведення землі слід звернутися до територіального органу Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Зазвичай, це робить землевпорядна організація, з якою укладався договір.

Якщо всі документи в порядку і проект складений правильно, в перебігу двох тижнів кадастровий реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

З цієї випискою і екземпляром проекту землеустрою необхідно повернутися до розпорядника землі – місцевої ради або адміністрації, які затвердять проект і зареєструють в Міністерстві юстиції право власності. Після цього рада чи адміністрація приймає рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та її розміщення.

Для отримання останнього документа – Свідоцтво про право власності на земельну ділянку, потрібно звернутися із заявою про держреєстрацію до Укрдержреєстру або до реєстратора Держгеокадастру.

Заява може розглядатися протягом 14 днів.

 

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

Адреса:

смт. Брусилів, вул. Лермонтова, 3

тел. 30095