Фото без описуБрусилівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує відмовитися від вживання в’яленої не патраної риби (особливо в літній період) та не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі.

  За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби України, з початку року фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 31 випадку захворювання на ботулізм (постраждало 28 осіб), із них 11 випадків пов’язано із вживанням в’яленої непатраної риби, яка була виготовлена у побуті, в домашніх умовах, або невідомого походження (придбані у місцях стихійної торгівлі). Серед захворілих на ботулізм зареєстровано 2 летальних випадки. В Житомирській області з початку 2018 року зареєстровано 3 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 3 дорослих осіб. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби.

  Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей (смак, колір, запах тощо).

   Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах (без доступу кисню) без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

 

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

 

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медичних працівників.

 

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

                                               

  В.В. Тарасюк, начальник управління