IV Національний день картоплі: усе про нові технології вирощування, зберігання, переробки, систем удобрення та захисту «другого хліба».

22 серпня 2017 року в ТОВ «Агрофірма Брусилів», відбувся ІV Національний День Картоплі. У проведенні Дня Картоплі взяли участь провідні виробники «другого хліба» в Україні, представники компаній збиральної, фасувальної, обприскувальної техніки, насіннєвих компаній та експерти ринку. Учасники зібрання мали змогу почути поради провідних фахівців щодо технологій вирощування, зберігання та переробки картоплі, а також систем удобрення та захисту.

Другий рік поспіль господарства Житомирщини обираються для проведення одного з найбільших заходів в Україні, присвячених виробництву картоплі. За словами Леоніда Бабича, заступника начальника управління агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації, який вітав учасників заходу, в регіоні щорічно на площі близько 80 тисяч гектарів виробляється 1,4 млн. тонн картоплі. Всього ж цьогоріч в Україні прогнозують зібрати картоплі на рівні 9, 3 млн. тонн.

Вітала учасників Дня картоплі Каролін Спаанс, радник з питань сільського господарства Посольства Нідерландів в Україні. На її думку, основні виклики української галузі картоплярства – це недостатність кваліфікованих кадрів та проблеми зі зрошенням.

Олександр Сліпченко, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради відзначив, що вперше такий захід відбувається у середньому за величиною господарстві – виробнику картоплі, яке на демонстраційних ділянках представило гостям 72 сорти картоплі. Виступаючий розповів про діяльність Всеукраїнської Аграрної ради щодо зменшення податкового навантаження на аграріїв, про боротьбу з рейдерством, зокрема, із захопленням врожаїв та переоформленням договорів оренди, а також про розроблені нові законопроекти щодо розвитку кооперації в сільгоспвиробництві.

Юрій Антропов, президент Української Асоціації виробників картоплі назвав цьогорічний  сезон складним, оскільки пізньою була посадка та в більшості регіонів – тривала посуха. Попри природні перешкоди, валовий врожай  «другого хліба»  передбачається не нижче минулорічного. За прогнозами фахівців у виграші будуть ті виробники картоплі, які не поспішатимуть продавати врожай, а реалізовуватимуть бульбу у січні наступного року.

Микола Гордійчук, віце-президент Української асоціації виробників картоплі охарактеризував світовий ринок картоплі, відзначивши, що він не буде суттєво відрізнятися від минулорічного.

Сергій Мельник, директор Українського інституту експертизи сортів рослин наголосив, що на сьогодні українська селекція картоплі складає лише 42 відсотки, решта – іноземна. 70 відсотків картоплі в Україні виробляється у приватному секторі. Саме приватні господарства потребують нині особливої уваги щодо сортооновлення, запровадження сучасних технологій вирощування та боротьби зі шкідниками та хворобами.

На зібрання була також представлена техніка від провідних зарубіжних виробників.Незважаючи на безперервний серпневий дощ, ІV Національний День Картоплі запам’ятається його учасникам ознайомленням з усіма гранями сьогоднішнього  «картопляного» ринку України та добрим і щирим спілкуванням з однодумцями, небайдужими до завтрашнього дня сільгоспвиробництва та забезпечення «другим хлібом» українців і не тільки.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису                                                                                                                                                                                                          Лариса Філоненко,начальник відділу культури,

                                                                                                      туризму та  діяльності ЗМІ