У травні 2018 року апеляційним судом Житомирської області остаточно поставлено крапку у кримінальному провадженні щодо жительки с. Болячів громадянки В. 16.08.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про те, що в житловому будинку по вулиці Центральна, 12 с. Болячів Брусилівського району Житомирської області сталася пожежа під час гасіння якої виявлено труп малолітньої дитини 2008 року народження. 

   Під час розслідування вказаного кримінального провадження було встановлено, що жителька с. Болячів громадянка В. будучи матір’ю трьох малолітніх дітей, злісно  не виконувала свої батьківські обов’язки по догляду за дітьми, внаслідок чого перебувала на відповідних обліках у Службі у справах дітей Брусилівської РДА та Брусилівському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Протягом 2014-2015 років, внаслідок неналежного виконання громадянкою В. своїх батьківських обов’язків, малолітні діти неодноразово вилучались працівниками Служби у справах дітей Брусилівської РДА з поміщенням їх до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради та до Радомишльської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату Житомирської обласної ради.

   Продовжуючи злісно не виконувати обов’язки по догляду за дітьми та нехтуючи своїм обов’язком забезпечити догляд та безпечні умови життя трьох своїх дітей, 15.08.2016, близько 16-00 годин громадянка В. залишила місце свого мешкання в с. Болячів та разом зі співмешканцем відправилась до знайомих з метою вживання алкогольних напоїв.   При цьому, громадянка В., без поважних причин та без нагляду залишила у будинку трьох своїх малолітніх дітей, не пересвідчившись у безпечності умов їх самостійного перебування у будинку. Під час відсутності громадянки В. вдома, 15.08.2016 приблизно о 22 год 55 хв. в її будинку, де перебували троє малолітніх дітей, відбулася займання і пожежа внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електричної плити, що призвело до тяжких наслідків.

   Внаслідок пожежі одна дитина 2008 року народження померла від токсичної дії оксиду вуглецю, а інша дитина 2005 року народження отримала тілесні ушкодження у вигляді термічних опіків.

   За результатами розслідування вказаного кримінального провадження до Брусилівського районного суду направлено обвинувальний акт по обвинуваченню громадянки В. у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 166 КК України, тобто у злісному невиконанні  батьками встановлених обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки.

   У вересні 2017 року Брусилівським районним судом громадянка В. була засуджена за ст.166 КК України до 3 років обмеження волі, але остання не погодилась з вказаним вироком і подала апеляційну скаргу, яка Апеляційним судом Житомирської області не задоволена. Відтак за злісне ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків громадянка В. буде відбувати 3 роки у відповідній установі покарань. 

 

С. Гордієнко, перший заступник керівника

Коростишівської місцевої прокуратури

   молодший радник юстиції