Перший регіональний форум «Житомирщина – територія можливостей» сьогодні показав потужний потенціал та яскравий колорит регіону. Від потужної тяжкої техніки до колоритних майстрів громад, які запрошують туристів дивитись та дивуватись життю громади. Всі ці, на перший погляд різні, речі за задумом організаторів форуму мали показати місцевому бізнесу, іноземним інвесторам та дипломатам багатогранність та перспективність регіону.

 

    Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном, активно долучився до організації та проведення форуму.
   Ідея зібрати в один день на одній площі сотні підприємств та тисячі людей була реалізована через справжній живий коридор від вулиці Лятошинського, де розмістились сільськогосподарські виробники, через Михайлівську, де свої локації сформували об’єднані громади Житомирщини та десятки навчальних закладів і підприємств, які влаштували форум роботодавців. Далі, на майдані Корольова житомирські підприємці презентували потужну сільськогосподарську техніку та зразки військової техніки. На Новому бульварі підприємства презентували свою продукцію, а вже на Старому бульварі поліціянти демонстрували свою техніку. «У нас є стільки цікавого, що за місяць не передивитесь – сміється пані Валентина, яка представляє локацію Тетерівської ОТГ – ми сформували свій туристичний маршрут від Гідропарку у Житомирі  через усі села Тетерівської громади. Через містечко відпочинку «Грінвуд», садибу «Кіт Баюн та Кривенька Качечка», пейнтбольний клуб «skGRAD», руїни палацу Терещенка, скеледром біля села Дениші, власне санаторій «Дениші», меморіально-мінералогічний музей імені В.Г. Бондарчука, «Дуб Патріарх» - пам'ятка природи державного значення, Преображенський Тригірський монастир і до маєтку меценатів братів Дуриліних, що у селі Висока Піч. Можна на велосипеді, а можна пішки».
   Містечко ОТГ сформували локації Тетерівської, Семенівської, Ушомирської, Новоборівської, Овруцької, Баранівської, Чоповицької, Коростишівської та Народицької громад, які представили свої успіхи розвитку. Туризм, освіта, проекти, органічне виробництво, культура та місцевий розвиток – всі ці сфери громади висвітили на своїх експозиціях. Крім того після обіду відбулись одразу декілька панельних дискусій з проблематики розвитку освіти, економіки, енергетики, туризму та впровадження реформи децентралізації. Розпочав цикл обговорень дискусійний економічний клуб. «Сьогодні ми показали максимум 30% від свого потенціалу, але і цього було достатньо для того аби вразити наших гостей. Тепер перед нами стоїть завдання від презентацій та закликів інвестувати у наш потенціал перейти до конкретних спільних проектів», - наголосив Ігор Гундич, голова Житомирської ОДА на відкритті дискусійного клубу.
    Участь у цьому клубі взяли представники дипломатичних місій Молдови, Казахстану, Польщі, Грузії, Словенії, Китаю, Білорусії, місцева бізнес еліта та керівники районів і об’єднаних громад. Найбільш цікавою для іноземців виявились теми кадрового потенціалу та розробки Пержанського родовища берилію. Якщо Молдова мала схожу ситуацію із відтоком кадрів за кордон після запровадження безвізу, то Казахстан має значний інтерес до розробки берилового родовища. «Озвучена приблизна вартість розробки родовища у 500 мільйонів доларів – це не проблема. Головне знайти правильні рішення та формат співпраці. Ми маємо вагомі переваги у створенні підприємства в Казахстані, адже перед нами фактично безмежний ринок Китаю, Ірану, Середньої Азії, тому родовище берилію – це велика перспективна справа», - відповів на питання модератора Самат Ордабаєв,Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні.
   Вже у другій половині дня у Житомирському Центрі зібрались голови та фахівці громад, викладачі Житомирських університетів на панельну дискусію «Житомирщина – територія можливостей. Вимір децентралізації». Дискусія виявилась гарячою, але всі зійшлись на тому, що проблеми у більшості ОТГ однакові і для їх вирішення необхідно консолідувати зусилля. «Ми маємо спільно піднімати проблемні питання розвитку громад. По одному нас ніхто не почує, а позиція сорока п’яти громад змусить звернути увагу та прийняти міри. Такі дискусії ми організовуватимемо регулярно», - підвів підсумок дискусіїВасиль Невмержицький, директор Житомирського Центру.
    Протягом дня тисячі людей відвідали виставки та дискусії на полях форуму, але ключовим його результатом стануть реальні проекти та домовленості. Це справа майбутнього.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
 
Фото без опису
 
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису