Процеси децентралізації відкривають багато можливостей для розвитку культури малих міст, сіл та селищних громад. Ефективність розвитку громади залежать від пріоритезації керівництвом новостворених ОТГ напрямів соціально-економічного розвитку громад.

 

 
  Компетентне управління культурними ресурсами та ефективне залучення людського потенціалу до процесів розбудови сталої громади може суттєво підвищити привабливість території, стати основою ціннісного та економічного фундаменту громади, заради чого Міністерством культури України та Goethe-Institut в Україні започатковано проект
«Академія культурного лідера».
   Метою Проекту є вдосконалення кваліфікації місцевих керівників та діячів галузі культури,  а також молоді, яка прагне працювати в креативному секторі із використанням сучасних механізмів та досвіду кращих практик ЄС. 
Проект допоможе:
-  стимулювати усвідомлення ролі лідерів в культурі; 
-  сформувати розуміння принципів, вимог та функцій сучасного лідерства;
-  надати знання про кращі практики формування громади за допомогою     партисипативних культурних проектів;
- надати знання з розробки культурної ідеї та культурно-економічного планування, що базується на основі культурного мапування;
- усвідомити сильні та слабкі сторони культурного ресурсу та креативного потенціалу; 
-    розвинути навички, важливі для виконання необхідних функцій лідерів. 
 
  Головна місія Проекту – надання громадянам необхідного кола культурних  послуг належної якості на місцевому і регіональному рівні через сприяння розвитку інституційної спроможності галузі культури та їхніх представників за допомогою інструментів лідерства та знань, базованих на кращих напрацюваннях країн – членів Ради Європи.  
Цільова аудиторія Проекту:
«Академія культурного лідера» передбачає навчання місцевих культурних і молодіжних лідерів, які прагнуть працювати в творчому та креативному секторі, а також очолити процеси розбудови громади за допомогою культурного ресурсу із врахуванням людського потенціалу, використовуючи сучасні механізми та кращий досвід ЄС.
Міністерством культури України оголошено відкритий конкурс учасників
«Академії культурного лідера». Відбірковий етап триватиме до 10 травня 2018 року. Умови участі у Проекті розміщені на сайті Мінкультури (http://195.78.68.75/mcu/control/uk/publish/article?art_id=245357253&cat_id=244913751).
   У зв’язку з вищевикладеним, просимо поширити інформацію щодо проекту «Академія культурного лідера» серед підпорядкованих підприємств, установ, організацій, місцевих громад та інших зацікавлених сторін, а також розмістити інформацію на сайті.