Профілактика гепатиту А: пам’ятка для населення
Інформуємо про погіршення санітарно-епідемічної ситуації з захворюванням на гепатит А в країні, а саме в місті Миколаїв госпіталізовано до спеціалізованих закладів 94 хворих (лабораторно підтверджений діагноз гепатиту А у 75 осіб). За попередніми результатами санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що можливим фактором поширення збудника інфекції стала питна вода.
З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А в районі, населенню необхідно знати.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується фекально – оральним механізмом передачі, переважним ураженням печінки і травного каналу. Це захворювання ще називають хворобою Боткіна, жовтухою.
Актуальність вірусного гепатиту А (ВГА) визначається повсюдним його поширенням (особливо серед працездатного населення), відсутністю чіткої тенденції до зниження захворюваності, доступних засобів експрес-діагностики і специфічної профілактики, можливим розвитком ускладнень і небажаних наслідків, значними соціально-економічними витратами.
За даними всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний показник захворюваності вірусним гепатитом А в Україні на 100 тис. населення перевищує показник захворюваності в західно-європейських країнах у 10 – 25 разів. Характерним для вірусного гепатиту А є періодичні підйоми і спади захворюваності з інтервалами 5 – 20 років.
Високий рівень захворюваності на ВГА в Україні пов’язаний з незадовільним санітарним станом населених пунктів, каналізаційних очисних споруд, порушенням санітарних вимог на підприємствах торгівлі, громадського харчування і в навчальних закладах, а також з інтенсифікацією забруднення довкілля й екологічною незахищеністю ґрунтових вод, якими користується основна маса населення, відсутністю належного щеплення. Поширенню хвороби сприяють недотримання правил гігієни та антисанітарні умови.
Природна сприйнятність людини висока. Захворювання реєструється у вигляді поодиноких випадків або епідемій. В Україні підвищення рівня захворюваності спостерігається в літньо-осінній період. Дуже високою є передача вірусу всередині сім’ї.
Вірус стійкий у навколишньому середовищі: за кімнатної температури він може зберігатися протягом кількох тижнів, за температури 40°С – кількох місяців, за температури 100°С руйнується тільки через 5 хвилин. Швидко гине під впливом ультрафіолетового випромінювання та дезінфекційних засобів.
Після перенесеного захворювання формується стійкий довічний імунітет.
Джерелом інфекції є хвора людина. Виділення вірусу відбувається з випорожненнями. За 2 тижні до появи жовтяниці вірус починає виділятися у навколишнє середовище. Передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Додатковими механічними переносниками є мухи і таргани. Період від зараження до перших ознак хвороби (інкубаційний період) становить 2 – 4 тижні.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе пожовтінням шкіри та склер очей (жовтяниця), а також свербіння шкіри.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2,5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
- вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,
- воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
- не використовувати воду із сумнівних джерел;
- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти, для споживання дітьми – обдати окропом.;
- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
- дотримуватись правил особистої гігієни - мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
Пам’ятайте!!!
Від дотримання вищевказаних правил залежитьВаше здоров’я!
Брусилівське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області