Відповідно до рішення виконкому Брусилівської селищної ради від 01.03.2017 року №35 «Про затвердження Положення про творчі звіти колективів художньої самодіяльності та аматорів народного мистецтва територіальної громади селищної ради» у нашій громаді відбулися зональні звітні концерти клубних закладів. До складу журі творчих звітів ввійшли: заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Віктор Шкуратівський, начальник відділу культури, туризму та діяльності засобів масової інформації Лариса Філоненко, директор Брусилівського селищного Будинку культури Ксенія Федишина та методисти селищного Будинку культури Тетяна Лаворчук та Світлана Луцюк.

  Першими звітували учасники художньої самодіяльності Морозівки, Соловіївки та Дивина у Морозівському сільському будинку культури. Виступи вокальних жіночих ансамблів усіх трьох сіл стали основою концертної програми. Діти – гуртківці Соловіївського сільського клубу та Дивинського сільського Будинку культури поставили п’єсу Григорія Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці». Гра юних акторів була пройнята народним гумором та щирістю. Звучали гарні пісенні дуети та сольні виступи, а також поезія та гумор .

 Наступними звітували аматори Скочищ, Бикова, Озір, Соболівки та Долинівки у Долинівському сільському Будинку культури. Фойе приміщення прикрашали роботи місцевих майстринь вишивання, серед яких були справжні витвори мистецтва. Незважаючи на рясний дощ, зала не змогла вмістити всіх бажаючих подивитися на виступ односельців та артистів із сусідніх сіл. І знову ж таки культуру своїх сіл «захищали» вокальні жіночі колективи, серед яких виділялася своєю професійністю і величчю «Долинянка». Також гумор, художнє читання та танці не залишали байдужими глядачів.

  Творчий звіт Покришівського Будинку культури відрізнявся від інших, адже на сцені був представлений обряд, де використано народні танці «Яков», «Очерет», «Гречаники» та «Полька», оригінальні інсценізації сучасних музичних творів, авторська поезія тощо.

   Брусилівський селищний Будинок культури звітував на урочистостях, присвячених Дню Конституції України. Аматори сцени селища на високому професійному рівні представили вокальні, хореографічні номери, а також художнє читання та обряд.

   У Приворотському сільському Будинку культури звітували аматори з Привороття, Нових Озерян та Романівrи. Чудові вишивки, мистецтво оригамі привертали увагу гостей свята. А ще приємно вразила зібрана бібліотекарем Привороття Тетяною Гаєвською історія села у фотографіях. На сцені звучали українські народні пісні у виконанні жіночого вокального ансамблю Приворотського СБК, звучали гуморески. Майстерно виконано  уривок із п’єси Лесі Українки «Лісова пісня».

  Завершували творчі звіти аматорські колективи установ культури Хомутця, Лазарівки, Містечка, Карабачина, Яструбеньки та Осівець. Сцена селищного Будинку культури вже давно не бачила такого різноманіття аматорського мистецтва. Особливо із цієї когорти хочеться відмітити аматорів Осівецького сільського клубу, які вирізнялися високим рівнем виконання різнопланових звітних номерів.

  Відділ культури, туризму та ЗМІ щиро дякує всім, хто брав участь у творчих звітах: виступав на сцені, допомагав в організації і прийшов підтримати культпрацівників свого села. Наша вдячність виконуючим обов’язки старост, які підтримували свої установи культури в проведенні творчих звітів, особливе «спасибі» тим із них, які були учасниками звітних концертів: Тамілі Письменній, Наталії Луценко та Надії Герасимчук.

   Творчі звіти стали справді святами народного мистецтва у селах нашої громади. Вони показали і членам журі, і численним глядачам, яка багата талановитими людьми наша Брусилівщина,  а також необхідність активізації роботи клубних установ.

  Варто зазначити, що творчі звіти стали лакмусовим папірцем діяльності працівників культури на селі, адже окремі звітні концерти, підготовлені керівниками клубних закладів невеликих сіл, які працюють на півставки,  були кращими і професійнішими за роботи колег із більших сіл, які працюють на повну ставку… Також не завжди керівники клубних закладів, які мають відповідну освіту, підготувалися краще колег, які не мають відповідного фаху…

   Час показує, що ми повинні відходити від позиції останніх десятиліть, коли культура на селі була представлена в кращому випадку окремими святами та вечорами відпочинку для молоді. Культура на селі – це щоденна робота , аби зберегти, підтримати і розвивати традиції, народну творчість, самобутність кожного села та його історію. Неформальна робота клубних об’єднань, оформлення куточків історії рідного села, його відомих уродженців,  майстер-класи для школярів місцевих майстрів народного мистецтва мають стати нормою в кожному закладі культури. Зрозуміло, що для такої роботи потрібні гідні умови, кадровий потенціал та достойне матерільне забезпечення. Отож відділу культури, туризму та діяльності засобів масової інформації, керівництву громади є над чим працювати, аби справді «не хлібом єдиним» жилося в населених пунктах нашої громади.

   

                                                                                                                Лариса Філоненко, начальник відділу культури, туризму

                                                                                                                та діяльності засобів масової інформації

Фото без описуФото без опису