Фото без опису    До Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась пенсіонерка Тамара Гуц (ім’я та прізвище змінені – прим. автора). За рішенням суду пенсійний фонд зобов’язали зробити перерахунок пенсії та виплатити недоотриманні гроші за попередній рік. Але за кілька місяців чоловік Тамари Михайлівни помер, так і не отримавши кошти за рішенням суду. Жінка поцікавилась, чи може вона після смерті чоловіка отримати гроші, які мали виплатити її чоловіку.

Фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надали жінці юридичну консультацію з цього питання.

У даному випадку закон на боці таких спадкоємців. Зокрема, відповідно до ст. 1227 Цивільного кодексу України суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Відповідно до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником.

Відповідно до частини 1 статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Із зазначеного вище слідує, що спадкоємець померлого стягувача може звернутися до суду із заявою про процесуальне правонаступництво. За результатами розгляду такої заяви суд має допустити процесуальне правонаступництво в адміністративній справі за позовом попереднього стягувача, замінивши сторону на його правонаступника.

Після набрання чинності копія судового рішення подається до Головного управління Державної казначейської служби України у відповідній області для перерахунку коштів на користь правонаступника стягувача.

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

смт. Брусилів, вул. Лермонтова, 3

тел. 30095