Брусилівська селищна рада спільно з районною державною адміністрацією перші в Житомирській області започаткували інноваційну соціальну послугу «Патронат над дитиною».

Ще у вересні цього року в приміщенні залу засідань селищної ради відбулась співбесіда з кандидатом у патронатні вихователі Ганною Вишневською та її помічником Миколою Вишневським  за участю заступника директора-начальника відділу організаційно-правової роботи Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лариси Теребей, заступника голови Брусилівської селищної ради Віктора Шкуратівського, керівника апарату Брусилівської райдержадміністрації Люби Павлюк, керівників та спеціалістів управління праці та соціального захисту населення, відділу освіти селищної ради, КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради,  служби у справах сім’ї, дітей та молоді Брусилівської селищної ради, служби у справах дітей райдержадміністрації, КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Брусилівської селищної ради. Висновки групи тренерів та психолога про кандидата у патронатні вихователі представила психолог, національний тренер МБО «Партнерство «Кожній дитині» Ірина Лютнікова. Кандидат у патронатні вихователі Ганна Вишневська та її помічник висловили свою точку зору, своє бачення щодо створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя.

       Сім’я Вишневських з Хомутця уже пройшла курс навчання і готова виконувати роль патронатних вихователів. Документи передані до служби у справах дітей райдержадміністрації. Служба буде влаштовувати дітей на виховання до сім’ї Вишневських, а фахівці  відділу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради  працюватимуть із батьками цих дітей. Детально про інноваційну соціальну послугу «Патронат над дитиною»  в інтерв’ю з фахівцем із соціальної роботи відділу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради Валентиною Да-Сільвою.

      Зап. Що таке патронат?

Патронатом над дитиною у сімейному праві називається тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

      Зап.Хто може стати патронатним вихователем?

Громадянин України, який:

  • має позитивний досвід виховання дітей;
  • має відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні;
  • не має судимості;
  • стан здоров’я якого дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;
  • зібрав та надав відповідний пакет документів, необхідний кандидатам у патронатні вихователі;
  • пройшов навчання і отримав довідку та рекомендацію за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей – кандидатів у патронатні вихователі (разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, який буде виконувати функції помічника патронатного вихователя).

Обов’язковою є згода всіх членів сім’ї кандидата в патронатні вихователі.

У сім’ю патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Служби у справах дітей здійснюють контроль за умовами утримання та виховання дітей, забезпечення їх прав та найкращих інтересів у сім’ї патронатного вихователя.

      Зап. Які основні завдання патронатних вихователів?

  • Забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
  • соціально – педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • створення умов для контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдавати шкоди життю і здоров’ю дитини;
  • підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного влаштування.

Зап. Яку підтримку будуть отримувати патронатні вихователі?

Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та кошти на утримання дітей відповідно до їхнього віку та кількості.

            Порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148.

     Зап. Який термін перебування дитини в патронатній сім’ї?

            Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин, їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати три місяці. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути продовжений, однак загалом він не повинен бути більший за шість місяців.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

           

 

 

                                                                В.Дивак,

                        завідувач відділенням

                                                                                КУ«Центр соціальних послуг»

                                                                                Брусилівської  селищної ради