Фото без опису          У разі користування пічним опаленням:
перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно провадити:
 
 

 

- опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип'ятильників - щомісяця;
- біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;
- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
- золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;
- не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.
Під час використання пічного опалення не допускається:
- залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
- користуватися печами, які мають тріщини;
- розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
- зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;
- сушити й складати на печах одяг, дрова, горючі предмети та матеріали;
- застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
- використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;
- здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
- закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
- зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
- забороняється користуватися відкритим вогнем для освітлення, наприклад, коли вимкнено електроенергію;
- для цієї мети безпечніше та ефективніше застосовувати електричні ліхтарі.
 
Брусилівський РС УДСНС України у Житомирській області