Фото без опису16 червня у районній газеті «Відродження», на першій сторінці було розміщено оголошення про те, що 22 червня, о 13-ій годині, в приміщенні Будинку культури Брусилівська селищна рада проводитиме схід жителів селища Брусилів. Знаючи те, що газету виписують не всі мешканці, оголошення були розклеєні ще й  у людних місцях. Та й питання, яке виносилось на порядок денний, без сумніву, стосувалось кожного жителя нашого селища, адже нарешті мала розглядатись робота очисних споруд ТОВ «Брусилівський маслозавод». Це перше питання. А ще можна було прийти з іншими наболілими  проблемами, ініціативами, як це зазвичай робиться в демократичному суспільстві, та спільно виробити план роботи на найближчий час…

         Та наші жителі, як завжди, у більшості проігнорували цей захід, і, виправдовуючись стандартним «не знав (ла)», знов понадіялись, що  «піде хтось і добиватиметься справедливості». Між тим, щодня на вулицях тільки й розмов, що про нестерпний сморід, який розповсюджує на кілька кілометрів довкруж себе місцевий маслозавод, -  тобто питання , як то кажуть, і на слуху, і « на нюху»…То чому б не прийти та розібратись разом у цій ситуації?

         Однак схід жителів відбувся, адже прийшла частина небайдужих брусилівчан, та й проблема потребувала негайного вирішення. Головував на зібранні В.В.Габенець. Також були присутні заступник голови райдержадміністрації О.Ненюк, голова районної ради Н.Рафальська, заступник голови ОТГ В.Шкуратівський, головний лікар КУ «Брусилівська ЦРЛ» С.Хабаза, депутати. Від керівництва ТОВ «Брусилівський маслозавод» прибув   директор цього підприємства Вознюк Микола Федорович.

          «Той факт, що коли приходить літо,  жителі нашого селища, а також гості не можуть спокійно та безпечно жити та відпочивати через різкий неприємний запах, - не приховаєш, і тут не потрібно спеціальної експертизи, - зазначив селищний голова. – Люди за багато років зневірились,  пишуть скарги, але ситуація не покращується. Жителі стали буквально заручниками діяльності маслозаводу та заводу, керівництво якого й досі   не подало проекту  реконструкції очисних споруд, що на даний час неефективно експлуатуються, не доглянуті, і це спричиняє витік нечистот та забруднення  навколишнього середовища. Тому ми й ініціювали цей схід та запросили керівництво заводу, нехай воно пояснить причини, чому не поліпшується ситуація, а також відповість, коли нарешті люди дихатимуть нормальним повітрям та житимуть у безпечних умовах».

         Виступаючи перед присутніми, Вознюк М.Ф. розповів, що  працює  на даному підприємстві лише півроку, а директором став недавно, тож прагне розібратись у суті всіх справ. Він погодився із тим, що скарги щодо наявності неприємного запаху мають місце. Але керівництво взяло до уваги нарікання громадян та прагне зменшити ризики впливу на навколишнє середовище. Зокрема, в поля фільтрації було запущено спеціальну бактерію, яка знищує шкідливі відходи. Крім того, очисна система має пошкодження та потребує ремонту, який розпочнеться за два тижні із реконструкції  технічної споруди для відкачування нечистот. На даний час вже виготовляється  необхідна проектна документація.

         Жителі, які брали участь у сході, не приховували свого обурення щодо багаторічної безвідповідальності керівництва підприємства; фахівці, присутні в залі, радили дотримуватись технологічного процесу під час виготовлення продукції, щоб білок не потрапляв у стічні води; досвідчені люди закликали поважати інтереси громади та відродити довіру в жителів…  З яким же результатом закінчився розгляд цього питання? По-перше, від імені керівництва заводу Вознюк М. Ф. попросив у громади пробачення за ті незручності, які виникли у зв’язку із поширенням неприємного запаху та витоком  нечистот, та пообіцяв повернути довіру людей. «Якщо ми цього не доб’ємось, то не зможемо дивитись один одному в очі», - підсумував він. По-друге, селищна рада прийняла чітке рішення: ТОВ «Брусилівський маслозаводзавод» до 23 липня подати проект реконструкції очисних споруд із уже наданою експертизою, щоб у подальшому на кожному засіданні виконкому покроково звітувати про виконання запланованого. По-третє, ТОВ «Брусилівський маслозавод» зобов’язали протягом 5 днів ліквідувати пориви лінії очисних споруд.

         Розглядались на сході  й інші питання. Так жителі Херсонського масиву прибули зі скаргою про відсутність води та отримали відповідь від В.В.Габенця, що для вирішення цієї проблеми будуть виділені кошти із тих 7 млн. 800 тис., які надійшли в ОТГ, буде здійснено ремонт водомережі, так що  до кінця поточного року вода у помешкання жителів масиву буде надходити безперебійно. Головний лікар Брусилівської ЦРЛ С. Хабаза розповів, що і йому  проблему із водопостачанням довелось вирішувати у першу чергу, але він це завдання вирішив: для цього довелося замінити левову частку кранів. У своєму виступі головний лікар не оминув і питання майбутнього лікарні та переконав присутніх (а заодно і розвіяв міфи та чутки про якийсь реабілітаційний ценр), що ЦРЛ залишиться закладом планового лікування зі своїми структурними підрозділами. А селищний голова додав, що лікарня пройшла необхідну акредитацію, так що людям не потрібно хвилюватися. Принагідно голова ОТГ поділився планами про те, що ще один автобус, який буде закуплено для галузі освіти, дасть можливість залучати вивільнений автобус «Брусилівпастранс» для підвозу жителів до лікарні.

         Серед інших пропозицій, які було взято до уваги, була й та, щоб на сайті громади розмістити  розділ « Фінансова звітність», адже люди мають знати, скільки коштів у бюджеті і на що вони витрачаються.

         Схід жителів проходив 22 червня -  у незабутній і трагічний  для  нас день. Усі присутні   вшанували  пам’ять про жертви війни та полеглих героїв хвилиною мовчання.

Р.S. Посадові особи Брусилівської селищної ради не можуть бути фахівцями у вузьких галузях виробництва (наприклад м’ясної чи молочної продукції). Тому селищний голова запроваджує таку систему, коли відповіді на питання колективних звернень громадян будуть надаватись галузевими фахівцями на громадських слуханнях. Це дасть можливість здійснити конструктивну взаємодію усіх сторін, в результаті якої буде прийнята узгоджена позиція та вироблені дієві механізми подолання найбільш важливих проблем.

                                                                                                                                             Т. Коваль, радник голови ОТГ.

 

 

Фото без описуФото без описуФото без опису