Фото без опису  Вже  зараз,  коли до початку жнив залишилося зовсім небагато часу, необхідно  подбати  про  виконання  всіх заходів, щоб золоте зерно не перетворилося на чорний попіл.

  По-перше,  перед  косовицею  хлібні масиви слід розбити на ділянки площею  до  50  га.  Між ними виконати прокоси не менше восьми метрів завширшки.  Скошений  хліб  із  прокосів негайно прибрати. Посередині прокосів  проорати  смугу  до  чотирьох  метрів завширшки.

   До початку збирання  врожаю  на всіх агрегатах та автомобілях необхідно відрегулювати  системи  живлення,  змащування,  охолодження й запалювання, а також  укомплектувати їх справними іскрогасниками та первинними засобами  пожежогасіння: комбайни й трактори – двома вогнегасниками, двома  штиковими  лопатами та двома мітлами, автомобілі – вогнегасником і штиковою  лопатою.  Корпуси  комбайнів  слід оснастити заземлювальним металевим  ланцюгом, що торкається землі.    Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж.

 Хлібні поля в місцях прилягання  їх  до  лісових  масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниці  мають  бути  обкошені та оборані смугою до чотирьох метрів завширшки. 

  Під час збирання врожаю забороняється спалювати стерню й  післяжнивні  залишки  та  розводити багаття на полях.

  У народі кажуть: не той хліб, що в полі, а той, що в коморі. Люди  розуміють, що дотримання правил пожежної безпеки – запорука не  лише  цілісності зібраного збіжжя, а й, що не менш важливо – їхнього життя та здоров'я. Отож  зичимо усім хліборобам гарної погоди, щедрого врожаю, міцного здоров'я і високих результатів.

 

 

Брусилівський РС УДСНС України у Житомирській області