Студенти Житомирських університетів разом із представниками ОТГ та викладачами напрацьовували ідеї для трансформації молодіжного простору громад у форматі світового кафе в Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном. В рамках святкування Дня Європи експерти Центру зібрали активних студентів, щоб сформувати ключові потреби молодих людей. «Будь які ресурси нічого не вартують, якщо у громаді не буде людей, що будуть використовувати та розвивати потенціал. Тому ми працюємо над створенням відповідних умов у громадах. Перед усім, потрібно щоб місцеві управлінці отримали відповідні компетенції та знання – для того і ми проводимо такі заходи», - наголосив на початку заходу Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

 

  Студенти за дві години роботи у групах напрацювали чотири пакети ідей за темами – що потрібно змінити у громади, якою повинна бути ідеальна громада, що я можу зробити для громади та як можна себе реалізувати у громаді? Потім кожна команда представила свої напрацювання і в процесі дискусії визначили слабкі та сильні сторони ідей.
«Ідеальна громада можлива лише за наявності активної молоді, яка ініціює зміни та спільно із владою їх впроваджує. Ми маємо великі прогалини у формуванні та розвитку гуманітарної освіти, тому для формування цієї активної молоді у ідеальній громаді має бути потужна гуманітарна політика. Ми маємо виховувати громадян, активістів, управлінців ще з дитячого садку», - презентував ідею команди Дмитро Медушевський, заступник голови Довбиської ОТГ.
   По закінченні навчання студенти масово виїжджають або у великі міста або за кордон, тому створення сприятливих умов для молоді на рівні ОТГ надважливе завдання для збереження громад як таких. Саме тому у всіх чотирьох групах були ідеї започаткування проектів для самореалізації молодих людей. Зокрема створення молодіжних хабів, центрів, програм підтримки молодіжного підприємництва. «Є ключові потреби, які молода людина має забезпечити в першу чергу. Отримавши житло, гроші на харчі, одяг людина мусить відчувати себе у безпеці, тобто охорона, медицина. Далі вже йде самореалізація та розвиток, от тут вже молоді люди будуть ключову роль грати. Але біда в тому, що перші два пласти потреб забезпечити в теперішніх умовах тяжко», - переконана Людмила Горохова, викладач Житомирського державного університету імені І. Франка.
   У дискусії учасники заходу зійшлись на тому, що навіть за наявності умов та можливостей – активності у більшості громади годі чекати. Є тотальна пасивність та небажання щось змінювати самостійно. Тому важливо залучати учнів, студентів, молодих фахівців до роботи, практики та стажування в органах влади, громадських організацій та міжнародних проектів. «Потрібно показати суспільству, що щось нове та креативне – це нормально. Якщо студент крім навчання ще й активіст, то це добре, а якщо ти працюєш і ще й волонтер, то це теж класно. Іноді старші люди цього не розуміють та не бачать переваг від такої активності», - переконана Маргарита, студентка Житомирського державного університету ім. І. Франка.

   Напрацьовані командами ідеї та рішення, ляжуть в основу тренінгу із формування молодіжної політики, який сьогодні учасники запланували провести у червні у одній із громад.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису