Сьогодні, 22 травня, у Любарській ОТГ відбувся тренінг «Фінансова підтримка громадських організацій ОТГ в умовах децентралізації» на якому представники активних громадських організацій та фахівці громади працювали із Георгієм Федоруком, радником з регіонального розвитку та Дмитром Клименком, радником з комунікацій Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном.

   У громаді зареєстровано 38 громадських організацій із яких лише невелика частина є активними та намагається залучати грантові кошти на свою діяльність та розвиток територій. Саме тому сьогодні активні громадські діячі сьогодні відпрацювали із експертами Житомирського Центру практичні аспекти написання проектних заявок, комунікації проектів та алгоритму пошуку ідей для проектів.

«Проектна заявка має переконати грантодавця у тому, що ваша організація – це серйозний партнер, з яким можна реалізовувати потужні та цікаві проекти. Крім того, заявка має відображати максимум інформації про проект, але лаконічно та зрозуміло», - переконував учасників тренінгу Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.
   Два десятки активних та креативних мешканці громади відпрацювали декілька практичних вправ із написання проектних заявок, мозкового штурму та обговорили типові помилки у написанні заявок.
«Ми вже маємо досвід підготовки проектів, але важливо мати зворотній зв’язок із грантодавцем, для виправлення помилок та прорахунків. Сьогодні з Георгієм ми детально розібрали помилки, які ми допустили у нашій заявці на один із проектів. Тепер ми бачимо що і в якій формі маємо писати для отримання фінансової підтримки», - поділилась своїми враженнями від тренінгу Валентина Андрощук, представник громадської організації «Крок у майбутнє».
Окрім проектного менеджменту на тренінгу учасники попрацювали у групах під час мозкового штурму та розібрали структуру підготовки стратегії комунікації проекту. Для ефективної роботи над написанням, просуванням та реалізації проектів важливо сформувати чітку стратегію із визначеними цільовими аудиторіями, меседжами та конкретними заходами.
«Стратегія дає можливість сконцентрувати свої сили на конкретних завданнях реалізації проекту. Крім того, для молодих громадських організацій це дасть новий досвід та необхідні знання. Я переконана, що сьогодні ми отримали важливі знання, які ляжуть в основу наших проектів», - наголосила Олена Гуменюк, заступник голови Любарської ОТГ.
   Також, учасники тренінгу поспілкувались із Олександром Чорним, головою обласної організації Пласту, який розповів про пластунських рух та можливості у формуванні гуманітарної політики громади. Для формування місцевого осередку Пласту необхідно залучити декілька волонтерів, які мають пройти навчання та вишкіл. Після цього, відбудеться формування власне місцевої команди пластунів.
«Ми маємо величезну прогалину у державній гуманітарній політиці, і сьогодні громади мають цю прогалини заповнювати. Ми пропонуємо формувати місцеві осередки Пласту. Які будуть працювати із молоддю за пластовою методикою та формувати компетенції молодих громадян України», - розповів Олександр Чорний, голова обласної організації Пласту.