Переможці учнівського творчого конкурсу «Мої 10 кроків на посаді голови ОТГ» відвідали офіс Мінрегіону та Дім децентралізації, де поспілкувались із посадовцями та експертами, які впроваджують реформу децентралізації в Україні.

 

 Цей візит організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном, для учнів, які написали найкращі роботи на конкурсі. Спільний проект Житомирського Центру та ЖДУ імені І. Франка завершився 26 квітня, коли оголосили переможців, а поїздка до Києва, стала своєрідним подарунком для дітей.
«Дітям потрібно відкривати «таємниці» функціонування влади та міжнародних проектів ще у школі, адже чим раніше діти зрозуміють алгоритми роботи влади, бізнесу, суспільства, тим швидше вони адаптуються та почнуть зміни», - переконаний Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.
   У Домі децентралізації дітей зустріла Александра Фелінгер, заступниця директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ, яка розповіла про діяльність U-LEAD та відповіла на питання гостей, які цікавилися результатами й планами реформи децентралізації. Учням також провели екскурсію по офісу установи.
Далі переможці конкурсу відвідали офіс Мінрегіону, де поспілкувались із представниками міністерства, яке є двигуном реформи.
«Наша ключова робота – це розвиток громад, і у цих кабінетах ми напрацьовуємо рішення, які згодом реалізовують у громадах. Сьогодні ці діти дивляться та намагаються зрозуміти ці складні процеси, а вже завтра частина із них прийде сюди до нас і буте пропонувати свої ідеї. Саме для цього і потрібні такі проекти, як цей конкурс», - наголосила Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України.
Всього у конкурсі взяли участь близько 40 учнів із 15 ОТГ Житомирщини із яких журі обрали 6 переможців конкурсу, які власне і поїхали разом із своїми вчителями та батьками на екскурсії до Києва.
«У своїй роботі я написала щоденник голови ОТГ, в якому виклала мої плани розвитку громади. Після цієї поїздки, я розумію наскільки важливо, щоб усі мешканці громади долучались до розвитку територій, бо сам голова нічого не змінить», - переконана Софія Грабіна, переможниця конкурсу.
Фото без опису
 
Фото без опису
Фото без опису
 
Дмитро Клименко