З 27 квітня Національний банк України ввів в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні. Вони поступово замінять паперові банкноти відповідного номіналу.

   Банкноти не потрібно обмінювати на нові монети, нові монети будуть діяти паралельно з паперовими гривнями старого зразка. Паперові банкноти спеціально вилучати не будуть, просто припинять їх друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг.

  Національний банк припинить карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок через втрату ними купівельної спроможності та монет номіналом 25 копійок, оскільки у разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками.

  Монети номіналом 1, 2, 5, 25 копійок залишаються в обігу необмежений період часу. Їх не потрібно спеціально обмінювати, ними можна продовжувати розраховуватися. Усі накопичені монети можна обміняти на банкноти або на інші (більших номіналів) монети у відділеннях банків чи безпосередньо у регіональних підрозділах Національного банку України.

  Копійки залишаються дійсним платіжним засобом в Україні. Усі фінансові установи (а також підприємства торгівлі/сфери послуг) зобов’язані приймати їх до розрахунків або для зарахування на рахунки.

  Правила заокруглення відбуватимуться за математичним правилом. Якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки – вона заокруглюється до 0 у бік зменшення суми. Якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок – вона заокруглюється до 0 у бік збільшення суми.

  Другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках, точну дату Національний банк повідомить додатково.

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

 

                                                             

 

      Л.І.Мельник, начальник служби у справах дітей,

   сім’ї та молоді селищної ради