Здорові люди – найцінніший капітал нації (Я.Коллет)

         Медична реформа  має  на меті застосувати  нову систему фінансування медичної галузі, нову модель стосунків « пацієнт – лікар», « лікар – лікарня», « лікар – держава»,  « пацієнт – держава». Для здійснення цієї реформи  уряд ухвалив бюджетну резолюцію на 2018 – 2020 роки,  яка передбачає фінансування всіх етапів реформування  і дає можливість планувати розвиток медичної галузі на кілька років уперед. Із 2019 року в Україні повинні бути затверджені тарифи на всі види послуг. Частина  із них буде оплачуватись державою, а частина – пацієнтом чи страховою  компанією ( за наявності страхового поліса). У найближчій перспективі  уряд планує здійснити переоснащення закладів охорони здоров’я та створити потужні заклади первинної медичної допомоги, кардіоперинатальні центри, спеціалізовані клініки тощо. Серед нововведень у медичних установах уже діють онлайн – платформи, а також система  «Електронне здоров’я», які  мають допомагати замінити  стоси паперів  на електронний ресурс, записатись на прийом до лікаря,  а згодом,  завдяки цій системі буде введена послуга «електронний рецепт».  До речі, у більшості країн електронна система охорони здоров’я діє вже 10 років. Для пацієнтів це дає можливість , наприклад, через Інтернет вибирати і записуватися до лікаря або ж переглянути медкарти та аналізи, а для держави – це можливість вести статистику та бачити, куди йдуть гроші і яких послуг дійсно потребують пацієнти.   

   Реформа стартувала 2 квітня 2018 року з такого важливого і відповідального кроку, як підписання декларації з сімейним лікарем. Проте через брак необхідної інформації жителі нашої громади перебувають у розгубленні, побоюються, що щось можуть не встигнути зробити, десь зроблять помилки…Із цих причин, а також із метою роз’яснення  головних інновацій , що відбуваються в медичній сфері, відбулася зустріч із головним лікарем ЦРЛ Сергієм Володимировичем Хабазою та головним лікарем комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Оленою Володимирівною  Михаленко. Ось якою інформацією вони поділились із жителями Брусилівщини.

  За рік перебування в умовах об’єднаної громади в медичних закладах  відбулися  позитивні зміни. Вони стосуються і більш якісної медичної допомоги, і покращення матеріально-технічної бази амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, і придбання нової техніки: комп’ютерів, принтерів, електрокардіографів, пульсоксиметрів тощо.

   У 2017 році відновлено роботу комунальної аптеки №13, основним завданням якої є забезпечення реалізації лікарських засобів відповідно до програм «Доступні ліки», препаратів інсуліну, медикаментів для постраждалих в наслідок аварії на ЧАЕС, забезпечення медикаментами жителів сіл громади шляхом утворення пунктів реалізації ліків в закладах охорони здоров’я цих сіл. Лікувальні заклади   ПМСД сьогодні  на 100% забезпечені медичними кадрами (лікарями, медсестрами ) із досвідом роботи, а також необхідними   медикаментами для надання невідкладної медичної допомоги.  Поліпшилось і транспортне забезпечення: відремонтовано 4 транспортні одиниці та придбано один новий автомобіль для надання первинної допомоги населенню. Поряд із цим є й болючі проблеми, із якими доведеться боротись і надалі, адже не зменшується кількість хворих на туберкульоз, серцево-судинні  та онкологічні захворювання. Також хвилює відсутність Інтернету в амбулаторіях, що гальмуватиме процес функціонування програми «Електронне здоров’я». Серед найбільших досягнень, безперечно, є те, що  завдяки вчасному втручанню керівництва селищної ради та клопотанню лікарів та жителів громади, скерованому до очільників області є надія  зберегти ЦРЛ як заклад планового лікування з обов’язковою наявністю відділення невідкладної медичної допомоги. Інакше б тепер це (як планувалось у попередньому розподілі) був би реабілітаційний заклад. Також за наполегливості селищного голови Габенця В.В. будуть збережені 5 ФП (фельдшерських пунктів) у таких  селах: Осівці, Нові Озеряни, Хомутець, Биків, Лазарівка ( хоча раніше у плані спроможної мережі надання медичної допомоги населенню зазначених фельдшерських пунктів не було). Тому приємно, що місцева влада постійно переймається проблемами галузі охорони здоров’я, надає вагому допомогу, а також покладає на свої плечі питання технічного забезпечення лікувальних закладів.

     У минулому році у нашій області було створено 4 госпітальні округи: Житомирський, Бердичівський, Новоград- Волинський та Коростенський. При них створено госпітальні ради – дорадчі органи, які вирішуватимуть питання кількості медзакладів  у окрузі, їх перепрофілювання, фінансування та ін. Брусилівський район увійшов до Житомирського госпітального округу. Раніше жителі нашої області мали одну базову лікарню широкого профілю (обласну), а тепер, завдяки реформі, такий медичний заклад буде у кожному госпытальному окрузі, що дасть можливість надати якісні медичні послуги значно більшій кількості пацієнтів.

 Нещодавно, 26 березня , на сесії селищної ради було вирішено реорганізувати комунальний заклад «Центр первинної  медико- санітарної допомоги»  Брусилівської селищної ради  в комунальне некомерційне підприємство. Чому виникла така необхідність? Справа у тім, що орієнтовно з 1 липня 2018 року фінансування закладів первинної медицини буде здійснюватись Національною службою здоров’я за надану лікарем медичну  послугу, а це можливо лише за умови, якщо комунальний заклад стане   некомерційним підприємством.

 Слід додати, що успіх лікувального закладу залежить від того, наскільки ефективний лікар: більше працює – більше грошей приносить закладу та має більшу зарплатню. Система дільничих лікарів поступово  зникає, натомість приходить нова посада «сімейний лікар». Це лікар загальної практики-сімейної медицини, який володіє професійними навичками в плані педіатрії, терапії, хірургіїі і т. д. Разом із ним медичну допомогу надаватимуть дві медичні сестри загальної практики-сімейної медицини. Така кількість медиків має обслуговувати 1900 жителів. Лікар – педіатр обслуговуватиме 1000 дітей. Послуга , надана сімейним лікарем, буде оплачуватись згідно із затвердженим Національною службою  тарифом (гарантовано – 370 гривень на рік за кожного жителя, який з ним підписав декларацію.  Перераховуватись гроші будуть не лікарю, а закладу в якому він працює, отже, частина коштів піде на утримання закладу.

         У чому полягає відповідальність лікаря? Він повинен дотримуватись стандарту надання послуг, робити це якісно, вчасно здійснювати профілактику захворювань, імунізацію, вакцинацію, тощо. Якщо пацєнт буде незадоволений даними послугами, то він має право відмовитись від послуг  медпрацівника та піти до іншого. Пацієнт у свою чергу буде відповідальним за дотримання та виконання усіх призначень  сімейного лікаря. Лікар теж може відмовитись від пацієнта, в разі не виконнання наданих рекомендацій.

    Яка ж кількість  сімейних лікарів працює у первинній ланці нашого району? Є  6 сімейних лікарів, 1 лікар-терапевт та 2 лікарі-педіатри. Слід відмітити, що завдяки виваженим діям селищного голови В.В.Габенця в районі з’явились двоє лікарів первинної ланки та 2 лікарів ЦРЛ, і це допамагає вирішити проблему дефіциту кадрів. Зараз триває процес підписання декларацій із сімейними лікарями. Необхідно знати, що кожен громадянин нашої держави повинен обрати свого сімейного лікаря, а якщо хтось поставиться до цього легковажно, час усе одно змусить це зробити.

         Які поради щодо вибору свого сімейного лікаря? По- перше, такий лікар повинен викликати довіру та вміти пояснити просто й зрозуміло, що з вами відбувається. Є ще  так зване « сарафанне радіо», тобто знайомі, рідні діляться інформацією про гарних фахівців. Можна запитати в закладі про досвід роботи чи стаж лікаря, дізнатись, коли він останній раз був на курсах підвищення кваліфікації або на іншому навчанні і т. д. Тому  правильно вибрати свого лікаря  та підписати  з ним декларацію про медичне обслуговування – отримати гарантію вчасної кваліфікованої медичної допомоги.

         Сімейні  лікарі, які будуть надавати медичні послуги населенню на основі підписаних декларацій:

  • Михаленко Олена Володимирівна – лікар загальної практики сімейної медицини, лікар вищої кваліфікаційної  категорії, лікар-кардіолог;
  • Греченюк Катерина Сергіївна – лікар загальної практики сімейної медицини, лікар вищої кваліфікаційної категорії, лікар-терапевт;
  •  Дячук Олександра Іванівна – лікар- терапевт вищої кваліфікаційної категорії;
  • Павлів Степан Михайлович – лікар загальної практики сімейної медицини, лікар вищої кваліфікаційної категорії;
  • Ткаченко Наталія Миколаївна – лікар загальної практики сімейної медицини, лікар другої кваліфікаційної категорії;
  • Рожко Олександр Олександрович – лікар загальної практики сімейної медицини, лікар вищої кваліфікаційної категорії;
  • Толпиго Лариса Василівна – лікар-педіатр першої кваліфікаційної категорії;
  • Савельєва Леся В’ячеславівна – лікар-педіатр другої кваліфікаційної категорії;
  • Опалка Оксана Михайлівна – лікар-інтерн за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина».

Як підписати декларацію з сімейним лікарем?

  1. Оберіть  лікувальний заклад та лікаря. (Прописка не має значення).
  2. Візьміть із собою паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду і мобільний телефон. Якщо у вас немає мобільного  телефона,- це не проблема: для підтвердження уповноважена особа медустанови сфотографує або відсканує оригінали документів, щоб долучити їх до декларації. Для дітей віком до 14 років потрібне свідоцтво про народження. Якщо мова йде про дитину, то декларацію підписують батьки або опікуни, які також надають паспорти. Педіатр може обслуговувати дитину до 18 років. З 18 років потрібно буде підписувати декларацію із терапевтом або сімейним лікарем.
  3. У реєстратурі медзакладу вам підкажуть, де можна підписати декларацію, та нададуть списки лікарів.
  4.  Уповноважений працівник медзакладу (працівник реєстратури, медсестра або лікар) уведе ваші дані в електронну систему.
  5. На ваш мобільний телефон надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.
  6. З електронної системи роздрукують декларацію з вашими даними. Уважно перевірте, чи все правильно.
  7. Підпишіть два екземпляри роздрукованої декларації. Один ви залишаєте у медзакладі, а інший забираєте із собою.
  8. Уповноважений працівник закладу підтверджує вашу декларацію своїм електронним підписом і  відправляє її до електронної системи. Тепер ви  в електронній системі охорони здоров’я, а значить, Національна служба здоров’я України направить фінансування у ваш заклад і вашому лікарю вже  з липня 2018 року.

Не зволікайте із підписом декларацій та виважено підійдіть до обрання сімейного лікаря!

         Послуги. які надає сімейний лікар:

~ Спостерігає за станом здоров’я пацієнтів, за допомогою різних досліджень діагностує та лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани.

~ Cупроводжує пацієнтів із хронічними захворюваннями.

        ~ Надає невідкладну допомогу.

        ~Направляє пацієнта для надання йому вторинної ( спеціалізованої) або  третинної  ( високоспеціалізованої) меддопомоги.

       ~Проводить профілактику: вакцинацію, огляди та дослідження пацієнтів

         із груп ризику.

       ~Надає консультації.

Фото без описуВідкриття  відремонтованого фтизіатричного кабінету 

Фото без описуВручення медичного обладнання головному лікарю ЦПМСД

Фото без описуВручення обладнання в АЗПСМ села Хомутець

Фото без описуВручення обладнання стоматологам

Фото без описуЗустріч в АЗПСМ села Морозівка

Фото без описуПедіатр отримує дитячий ростомір
Фото без описуСвяткування Дня медичного працівника