Фото без опису    Перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно провадити: опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип'ятильників - щомісяця;

 

-     біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;

-     усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

-     золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;

-     не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Під час використання пічного опалення не допускається:

-     залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;

-     користуватися печами, які мають тріщини;

-     розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

-     зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;

-     сушити й складати на печах одяг, дрова, горючі предмети та матеріали;

-     застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;

-     використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;

-     здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;

-     закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

-     зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;

-     забороняється користуватися відкритим вогнем для освітлення, наприклад, коли вимкнено електроенергію;

-     для цієї мети безпечніше та ефективніше застосовувати електричні ліхтарі.

 

Брусилівський РС УДСНС України у Житомирській області