Фото без опису   Професійна діяльність – одна з основних сфер самореалізації, в якій людині надається можливість розкрити і проявити свої здібності, особисті і професійні якості. На жаль, в період економічної нестабільності становище жінки -  зона  ризику,  яка іноді загрожує безробіттям.


    Працевлаштування жінок без професії і тих , які мають професію, залишається однією з актуальних проблем. Це пов'язано, насамперед, з недостатньою кількістю та якістю робочих місць.  Дедалі важче знайти роботу за фахом, оскільки змінюється престижність професій, збільшуються вимоги до особистісних якостей та професійних вмінь людей при прийнятті на роботу. Через  соціальну спрямованість і навантаження, зумовлене материнством, жінки є менш конкурентоспроможними на ринку праці, бо  з малолітніми дітьми підшукати роботу найважче.
   Надати допомогу в цьому покликана служба зайнятості. Жінкам, які втратили роботу і заробітну плату та звернулись до центру зайнятості, надаються профінформаційні та профконсультаційні послуги з питань подальшого працевлаштування, вибору або зміни професії з урахуванням потреб ринку праці, а також консультації з актуальних питань працевлаштування. 

      На Брусилівщині  кількість жінок, які шукають роботу за сприяння державної служби зайнятості, складає  52 відсотки  у порівнянні з чоловіками. Протягом 2017 року в Брусилівській філії Житомирського обласного центру зайнятості перебувало на обліку як безробітних 403 жінки, отримали роботу – 129. Фахівці філії організовують семінари  – "Жінка – на ринку праці", "Жінка і праця" , "Семінар з гендерних питань", залучаючи до участі в них  саме безробітних жінок. Спеціалісти Брусилівської філії Житомирського обласного центру зайнятості  докладають  багато зусиль ,  щоб  знайти індивідуальний підхід до кожної з них, налагодити контакт, встановити атмосферу довіри та зняти напругу в процесі спілкування , застосовують «активні» програми запобігання довготривалому безробіттю, запроваджуються новітні підходи в обслуговуванні клієнтів, профілювання, кейс-менеджмент , для якісного обслуговування та результативності .

  Завдяки цьому за направленням Брусилівської філії упродовж  2017 року 37 жінок працювало на оплачуваних громадських роботах за такими напрямками, як благоустрій та озеленення територій,  впорядкування місць поховання захисників Вітчизни, меморіалів, кладовищ.Також  в минулому році за направленням Брусилівської філії Житомирського ОЦЗ  33 жінки пройшли профнавчання,  по закінченню якого кожну із них було працевлаштовано на підприємстві – замовнику. Професійне навчання безробітних жінок здійснюється  переважно з урахуванням потреб ринку праці за професіями: кравець, кухар, маляр, манікюрник, продавець продовольчих та непродовольчих товарів. 

        Як показує життєвий  досвід, для успішного й прибуткового підприємництва необхідні мобільність, гнучкість, вдало обрана стратегія, а ще – увага до клієнтів, вміння передбачити їхні наміри тощо. Реалізувати ці нові потреби найкраще вдається  саме жінкам завдяки їхнім природним талантам. Такі якості, як любов і чуйність, добре розвинена інтуїція, чудово спрацьовують у сфері послуг. Деякі жінки,  які за скеруванням фахівців філії  були направлені на курси підприємців-початківців, склали і  успішно захистили бізнес-плани та отримали одноразову допомогу по безробіттю  для організації підприємницької діяльності,  впевнено стали на самостійну стежину підприємництва і  на сьогоднішній день  вони є власницями крамниць, торгових точок на ринку та відмінними майстрами перукарень.
    Шановні жінки! Якщо ви не працевлаштовані  і  у Вас часто виникає питання "що робити?", – займіться своєю професійною кар'єрою. А допомога і  підтримка спеціалістів служби зайнятості стануть надійними помічниками в пошуках роботи, допоможуть Вам  знайти себе у період професійного самовизначення.
   Прийшла весна, тож хочеться побажати усім жінкам   весни в душі, бо весна - це нове життя, а значить нові професійні успіхи, кар?єрний зріст. І якщо краса порятує світ, то хай це буде краса наших жінок!

                                                                           

   Слісарчук Н.І.,

                                                                              фахівець І категорії з питань зайнятості