31жовтня 2017 року – 2 листопада 2017 року у м. Житомирі відбувся семінар-тренінг  «Впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в Житомирській області.

Модератором семінару-тренінгу виступив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, який акцентував на тому, що сьогодні Фундація Lumos та Житомирська ОДА розпочинають пілотний проект з реформування інтернатів області. А також презентував учасникам пілотний проект деінституціалізації – реформування інтернатів, в яких живуть діти з неблагополучних сімей (майже 90% з усіх дітей в інституціях) та сироти (менше 10% з кількості усіх дітей в інституціях).

Участь у заході також взяли Міністр соціальної політики Андрій Рева, голова обласної ради Володимир Ширма, Голова Фундації Lumos в Європі (Великобританія) Ірина Маланчук, Керівник напрямів Деінституціалізація і Децентралізація  проекту EDGE (Канада) Арсеній Положій.

Семінар-тренінг проходив впродовж трьох днів до 2 листопада для директорів інтернатних закладів, дитячих-будинків-інтернатів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, представників РДА, міських рад, ОТГ області.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба повідомив, що основна мета реформування інтернатних закладів – вчасно виявити проблему і допомогти сім’ї з дитиною, надати відповідні послуги, щоб дитина не потрапила до інтернатного закладу, а жила в родині, безпеці та благополуччі. «Саме розвиток послуг підтримки сімей з дітьми на рівні громад є запорукою успіху цієї реформи. І Житомирська область стане першою в Україні, де спільними зусиллями ми створимо належні послуги в громадах, завдяки яким кожна дитина зможе зростати в любові у власному домі».

 

Житомирщина – перший регіон, який починає впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Дві організації – Фундації Lumos в Європі (Великобританія) та проект EDGE (Канада) – допоможуть області з реформою системи догляду та виховання дітей.

 За словами Міністра соціальної політики України Андрія Рева, який був присутній під час підписання Меморандуму, «гроші мають ходити за дитиною».

Під час відкриття семінару Ігор Гундич зазначив: до 2025 року на Житомирщині інтернатів не буде.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

                                                                                              Л.І.Мельник, начальник служби у справах дітей,

         сім'ї та молоді селищної ради