Фото без описуНавчальний рік добігає кінця. Для кожного шкільного закладу травень –це пора «жнив»: виставлення оцінок, звітів, підсумків та нагороджень.Приємно, що багато учнів нашої громади у цьому році брали активну участь у найрізноманітніших конкурсах й олімпіадах із різних предметів, у спортивних змаганнях та мистецьких турнірах районного, обласного та всеукраїнського рівня, де вибороли призові місця та отримали грамоти й  дипломи.                                                                        

  Зазвичай, щедрий ужинок нагород оголошується на святі Останнього дзвоника. Побувавши 26 травня на таких святах у Брусилівській гімназії та Брусилівській ЗОШ №1, голова ОТГ В.В.Габенець щиро радів і дивувався, вручаючи дипломи й грамоти кращим  школярам, адже це дуже приємно, що у нашій громаді є така велика когорта талановитих та обдарованих дітей. Та й щорічний історико –літературний краєзнавчий  конкурс  «Духовні скарби І.Огієнка» у цьому переконує. Нагадаємо, що  він заснований і проводиться за ініціативою В.В.Габенця та громадської організації « Рідний дім – Брусилівщина». 12 квітня він стартував, а завершився 5 травня. Участь у ньому брали школярі 10-11 класів. Вони створювали комп’ютерні презентації про земляків-сучасників, які сповідують ідеали І.Огієнка та втілюють їх у життя. Таким чином, учасники конкурсу повинні були продемонструвати дослідницькі й творчі здібності, обізнаність з інформаційних та комп’ютерних технологій, знання творчості нашого великого земляка.

На конкурс було подано 8 презентацій. Члени журі уважно переглянули кожну роботу, звертаючи увагу на те , чи вдалося авторові донести основну думку, зацікавити глядачів, неординарно розкрити всі грані особистості; чи вдало дібрані цитати, афоризми та сентенції І. Огієнка, чи легко сприймається  інформація; наскільки досконалий звуковий супровід та якісні дизайн слайдів, фрагменти інтерв’ю та виступів і т. д.                                                                                 

За рішенням журі, перше місце – і премію 3000 гривень- отримує учень 10 класу Брусилівської гімназії ім.Г.Готовчиця Філоненко Назар -  за презентацію «Бібліотекар за фахом, художник за покликанням А.А.Поліщук». Друге місце (і премію 2000 гривень) виборов учень 10 класу Брусилівської ЗОШ №1 Овсієнко Микола -  за презентацію «Бережімо все своє рідне, українське» ( про вчителя образотворчого мистецтва і художньої культури С.О.Сафронову). І третє місце (та премію 1000 грн.)  здобула вихованка Брусилівської гімназії, учениця 11 класу Святненко Анна -  за презентацію « Славний син Брусилівщини – Володимир Святненко». Щиро вітаємо переможців!                                                                                                                   

 Слід зазначити, що всім учасникам, а  особливо переможцям, удалося в роботах утвердити думку, що велич людини -  не у статках та багатстві, а в любові до ближнього, в добрих і корисних справах, у прагненні до краси й гармонії, в духовності та самовідданості. Гарні презентації підготували й інші конкурсанти, а саме: Губерначук Олеся та Чорна Валентина – учениці 10 класу  Осівецького НВК -  ( про вчительку української мови О.М.Косарчук), Мартиненко Андрій, учень 10 класу Брусилівської ЗОШ №1,( про письменника Василя Сташука)…

А от титулу «Найактивніша школа» справедливо заслуговує Хомутецька ЗОШ. ЇЇ вихованці  створили аж три презентації, які , безперечно, теж варті уваги, і , можливо, всього кількох балів їм не вистачило до призового місця. Це роботи Гайдученко Руслани «Отець Юрій – невтомний сівач на українській ниві», Вишневської Анастасії ( про пастиря церкви «Світло Євангелія» Тарасюка Сергія Романовича), Булашенка Анатолія (про нашого земляка, актора Станіслава Володимировича Боклана). Така краєзнавча активність не залишилася поза увагою журі і, особливо, В.В.Габенця, який вирішив нагородити учнів Хомутецької ЗОШ  екскурсійною поїздкою у музей українського костюма (смт.Немішаєве, Київська область). Отже, вітання найактивнішим  конкурсантам!

За традицією, всі учасники конкурсу нагороджуються ще й екскурсійною поїздкою, спонсором якої також є В.Габенець. Цього разу  планується відвідати  музей домашньої ікони (м. Радомишль).

Вручення грамот та премій відбудеться 12 липня на районній конференції, присвяченій 55-ій річниці  видання Біблії у перекладі І. Огієнка. Тоді  широкому загалу для перегляду будуть запропоновані творчі знахідки переможців.

«Зерна, що посіяв І.Огієнко, проростають крізь віки»,- так назвала свою презентацію учениця Хомутецької школи Вишневська Анастасія. Гарний вислів, як і сама робота конкурсантки. «Але не всі ті зерна збирають»,- хочеться із сумом зауважити, згадавши кількісний показник поданих робіт.

Так, виявляється, що і в такому світлому інтелектуальному змаганні є, на жаль, похмурі моменти…Як не хотілося б, але доводиться констатувати той факт, що окремі навчальні заклади виявили байдужість до такого важливого краєзнавчого конкурсу і не надали жодної роботи. Це Водотийська школа – ліцей, Лазарівський НВК, Соловіївська ЗОШ, Приворітська ЗОШ. Але ж у населених пунктах, де розміщені ці навчальні заклади, проживає стільки непересічних особистостей, про яких є що сказати,- є й кому сказати, адже в цих школах навчається багато обдарованих дітей…Тому відсутність презентацій із таких знаних у громаді навчальних закладів і засмучує, і, водночас, розчаровує. Хочеться все ж вірити, що учнівська молодь буде більш активною, а вестимуть її мудрі та діяльні наставники. І хай дороговказом для усіх стануть слова І.Огієнка: «Працюй самовіддано в родині, в громаді – і матимеш щастя».

 

                                                                     Тамара Коваль, радник голови ОТГ, координатор конкурсу «Духовні скарби  І.Огієнка».