22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави. Свято заснували у зв'язку із відзначенням 22 вересня 2001 року 60-ї річниці існування підпільно-партизанського руху в Україні. Президентським указом від 30 жовтня 2001 року День партизанської слави України призначили офіційним державним святом.

   День партизанської слави України покликане висловити всенародну повагу до всіх захисників Батьківщини, які в роки Великої Вітчизняної війни боролися за свободу і мир в глибокому тилу. Партизани нерідко працювали в оточенні ворожих військ, при цьому не шкодуючи власного життя і не знаючи страху.

   На урочистостях слова щирої вдячності ветеранам Великої Вітчизняної війни висловили перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Олександрович Ненюк, голова районної ради Ніна Анатоліївна  Рафальська, заступник голови Брусилівської селищної ради Віктор Вікторович Шкуратівський, та голова ради Брусилівської районної організації ветеранів війни та праці Микола Іванович Гаєвський. Дякували за те, що вистояли і перемогли, що не шкодували здоров’я і сил задля Перемоги.

   На Брусилівщині підпільно-партизанський рух розпочався майже з перших років війни. Однак організованого характеру він набув, коли у Брусилові  була створена партійно – патріотична підпільна організація, яку очолив колишній учасник громадянської війни Петро Семенович Макаренко.

   Жахлива подія сталася в липні 1943 року, коли на квартиру керівника підпільної організації Петра Семеновича Макаренка зненацька налетіли гестапівці і поліцаї, відбулася звіряча і небачена до цього розправа. Гітлерівці серед двору вбили брата Петра Семеновича – Адама Макаренка, його 18 річного сина Степана. Дружина Адама Семеновича – Хима Макарівна, на очах якої було вбито чоловіка і сина, вступила в єдиноборство з лютим і ненависним ворогом. Вона проклинала фашизм, сміливо віщувала близьку розплату за всі злочини, які чинили фашистські кати. Оскаженілі гітлерівці нацькували на беззахисну жінку собак, а потім розстріляли.

Саме на цьому місці, біля партизанської могили цілої сім’ї  сьогодні, 22 вересня, в Брусилові було проведено мітинг.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису