Шановні жителі району! Від щирого серця хочу привітати вас з Міжнародним днем музики,адже це свято не тільки композиторів, музикантів і всіх тих, хто професійно пов,язав своє життя з музичним мистецтвом, а й всіх нас, хто просто любить музику і життя без неї не уявляє.

Хочу побажати всім насолоджуватися музикою, слухати її і розуміти, вчитися сприймати життя через дивовижний світ музики. Це чудодійний засіб залучення до добра і краси, це світлий шлях до людяності і духовності,що так нині потрібний людині.

                            З повагою директор Брусилівської дитячої музичної школи Івасенко Л.В.

Користуючись нагодою,хочу звернутися до всіх родин Брусилівщини, де виховуються діти шкільного віку з гумором, але про серйозні речі...

Шановні батьки,

незважаючи на те , що дитина фальшиво репетує пісні Чебурашки , і слуху у неї немає ; незважаючи на те , що піаніно нікуди поставити , і бабуся не може возити дитину « на музику »,а вам ніколи; незважаючи на те , що дитина взагалі перенавантажена ...

Є вагомі причини все це подолати і все-таки вчити музиці , і ці причини повинні знати сучасні батьки:

1 . Грати - це слідувати традиції. Музиці навчали всіх аристократів , українс ьких, російських  та європейських . Музикувати - це лиск , блиск і шик , апофеоз світських манер. Дюк Еллінгтон почав грати на роялі тому , що навколо граючого хлопця завжди збираються дівчата . Ну , а навколо граючої дівчини? Увага , батьки наречених !

2 . Музичні заняття виховують волю і дисципліну : займатися на інструменті треба постійно , регулярно і без перерв. Взимку і влітку , в будні і свята . Майже з тим же завзяттям, з яким чемпіони тренуються в спортзалі і на ковзанці. Але , на відміну від героїв спорту , граючи на роялі , не можна зламати ні шию , ні ногу , ні навіть руку.

 Увага , суворі батьки ! Музика - це виховання характеру без ризику травми : як добре , що таке можливо!

3 . Займаючись музикою , дитина розвиває математичні здібності. Він просторово мислить , потрапляючи на потрібні клавіші , маніпулює абстрактними звуковими фігурами , запам'ятовуючи нотний текст , і знає , що в музичній п'єсі як у математичному доказі : ні відняти , ні додати ! Не випадково Альберт Ейнштейн грав на скрипці , а професори фізики і професори математики Оксфорда складають 70 % членів університетського музичного клубу .

Увага , далекоглядні батьки майбутніх математиків та інженерів ! Музикувати приємніше , ніж вирішувати важкі завдання -під репетиторською палицею .

4. Музика і мова - близнюки -брати. Вони народилися слідом один за одним : спочатку старший - музика; потім молодший - словесна мова , і в нашому мозку вони продовжують жити поруч.

Фрази і пропозиції , коми і крапки , питання і вигуки є і в музиці , і в мові. Які грають і співають краще говорять і пишуть , легше запам'ятовують іноземні слова , швидше засвоюють граматику . Меломани - літератори Тургенєв і Стендаль , Борис Пастернак і Лев Толстой , Жан- Жак Руссо і Ромен Роллан , кожен з яких знав не одну іноземну мову , рекомендують всім майбутнім поліглотам музику.

Увага , мудрі батьки майбутніх журналістів і перекладачів ! Спочатку було Слово , але ще раніше був Звук .

5 . Музика структурна і ієрархічна: великі твори розпадаються на менш великі частини , які в свою чергу діляться на невеликі теми і фрагменти , які з дрібних фраз і мотивів . Стихійне розуміння музичної ієрархії полегшує розуміння комп'ютера , теж суцільну ієрархічність і структуру .

Психологи довели , що маленькі музиканти , учні знаменитого Шинічі Сузукі , якщо навіть не надто досягли успіху в розвитку музичного слуху та пам'яті , зате обійшли своїх однолітків за рівнем структурного мислення. Увага , прагматичні батьки майбутніх IT- інженерів , системних адміністраторів і програмістів ! Музика веде прямо до вершин комп'ютерних наук ; не випадково фірма Microsoft воліє мати співробітників з музичною освітою .

6 . Музичні заняття розвивають навички спілкування або , як їх сьогодні називають , комунікативні навики. За роки навчання дитина -музикант познайомиться з галантним і дружнім Моцартом , йоржистим і атлетичним Прокоф'євим , збагаченим і філософічним Бахом та іншими дуже різними музичними персонами . Граючи , йому доведеться в них перевтілитися і донести до публіки їх характер , манеру відчувати , голос і жести.

Тепер залишається один крок до таланту менеджера . Адже для нього чи не головне - розуміти людей і , користуючись своїм розумінням , управляти ними. Увага , амбітні батьки майбутніх засновників бізнес- імперій ! Музика веде від серця до серця , і саме грізне зброя топ -менеджера - обеззброююча посмішка «хорошого хлопця» .

7 . Музиканти сердечні і одночасно мужні. Як стверджують психологи , музиканти -чоловіки чуттєві, як дами , а музиканти - жінки стійки і тверді духом , як чоловіки . Музика пом'якшує звичаї , але , щоб у ній досягти успіху , треба бути мужнім. Увага , прозорливі батьки , які очікують допомоги і підтримки в старості! Діти , які займалися музикою , співчутливі і одночасно терплячі , і тому частіше готові подати своїм старим батькам ту саму « склянку води».

8 . Заняття музикою привчають « включатися по команді ». Музиканти менше бояться страшного слова deadline - термін здачі роботи . У музичній школі не можна перенести на завтра або на тиждень вперед залік з ГАММОЮ і класний концерт. Положення артиста на сцені привчає до максимальної готовності «на замовлення » , і дитина з таким досвідом не завалить серйозний іспит , інтерв'ю при прийомі на роботу і відповідальну доповідь .

 Увага , неспокійні батьки! Музичні заняття в дитинстві - це максимальна витримка і артистизм на все життя.

9 . Музичні заняття виховують маленьких « цезарів » , які вміють робити багато справ відразу . Музика допомагає орієнтуватися в декількох одночасних процесах: так , читає з аркуша піаніст , відразу робить кілька справ - пам'ятає про минуле , дивиться в майбутнє і контролює сьогодення .

Музика тече в своєму темпі , і читає з аркуша не може перерватися , відпочити і перевести дух . Так само і авіадиспетчер , оператор ЕОМ або біржовий брокер стежить за декількома екранами і одночасно слухає і передає інформацію з кількох телефонів . Музика привчає мислити і жити в декількох напрямках.

Увага , перевантажені і стомлені батьки! Дитині -музиканту буде легше , ніж Вам , бігти по декількох життєвим доріжках і скрізь приходити першим .

10 . І , нарешті , музика - найкращий шлях до життєвого успіху . Чому ? Див пункти 1-9 .

Не дивно , що музичним минулим відзначені багато знаменитостей :

- Агата Крісті своє перше оповідання написала про те , чому їй важко грати на фортепіано на сцені ;

- Кондоліза Райс , навпаки , найбільше любить грати на публіці у своїй блискучій концертній сукні ,

- Білл Клінтон упевнений , що без саксофона ніколи не став би президентом.

Подивіться на успішних людей в будь-якій області , запитайте, чи не займалися вони в дитинстві музикою , хоча б навіть і недовго , хоча б навіть і без особливого завзяття ? Звичайно , займалися. І у нас є 10 причин наслідувати їхній надихаючий приклад .

За матеріалами доктора мистецтвознавства,доктора психологічних наук,проректора Російської академії музики ім.Гнесіних Кірнарської Д.К.