Фото без опису    Реформа розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Ви можете звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки відчуєте необхідність, або - при проходженні щорічного медичного профілактичного огляду, як порядний громадянин своєї держави.

                                                                                                                          Які послуги надаватиме ваш лікар?

Лікар первинної медичної допомоги — це лікар, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

   Сімейний лікар оглядає пацієнта та призначає необхідні обстеження. На основі отриманої інформації лікар приймає рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта. За необхідності сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів.

Завдання сімейного лікаря полягають в:

1.профілактиці захворювань у груп ризику;

2.вакцинації;

3.видачі медичних довідок та лікарняних листків;

4.видачі рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

   Коли громадянину необхідна екстрена медична допомога, він звертається до закладу екстреної медичної допомоги.

   Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, заклад первинної медичної допомоги або сам лікар (якщо це приватна практика), забезпечує на цей час заміну. Якщо ви знаходитеся у чужому місті і вам необхідна первинна медична допомога, можна звернутися до найближчого  центру первинної допомоги.

Як обрати лікаря?

Крок перший – визначтеся з лікарем. Найпростіший варіант: ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід в амбулаторії. Ви також можете звернутись у місцевий заклад охорони здоров’я - там вам розкажуть, які лікарі працюють у вашому населеному пункті чи районі. Так само як і сімейного лікаря, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини, або обслуговуватися всією сім’єю в сімейного лікаря.

Крок другий – підпишіть декларацію. Декларацію підписують безстроково, тобто вам не потрібно буде перепідписувати її щороку. З іншого боку, якщо ви вирішите підписати угоду з іншим лікарем, ви зможете зробити це у будь-який час.

Документи, які необхідні для підписання угоди з лікарем – ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) обох його батьків або опікунів.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна – інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги.

Один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів. Таку кількість пацієнтів рекомендує МОЗ. Можуть бути і виняткові ситуації, наприклад, коли лікар працює в селі, де проживає більше 2 тисяч людей. Тож якщо ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже у нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів.

  Лікар який набрав 2000 пацієнтів  може відмовити в підписанні декларації.

 Якщо пацієнт не виконує рекомендації лікаря, лікар може відмовитись від супроводу такого пацієнта.

 Якщо ви вже маєте лікаря, який супроводжує вас або членів вашої родини, ви йому довіряєте, - просто підпишіть з ним декларацію.

  Звертайтесь до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям.

Держава покриватиме обстеження, консультацію та призначене лікування лікаря спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги.

Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності видадуть направлення до вузькопрофільних спеціалістів, випишуть рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму "Доступні ліки" (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

 Пам’ятайте - лише від Вас залежить ваше особисте здоров’я та здоров’я ваших близьких.

 

 

 

 

                                                                 Олена Михаленко

                                                                         головний лікар КЗ «Центр ПМСД»

                                                                         Брусилівської селищної ради