Не секрет, що органи державного управління, розв’язуючи ті чи інші проблеми, зокрема економічні, соціальні та екологічні,  відчувають труднощі, адже нові процеси в сфері корпоративного управління та вдосконалення територіальної політики, пошук шляхів підвищення благополуччя та якості життя як у міській, так і в сільській місцевостях вимагають у сучасних умовах певної інформаційної  бази, а  також аналізу та запозичення кращих практичних здобутків  своєї держави та  розвинених країн світу.

   Саме з цією метою18 липня 2017 року в Житомирі в рамках проекту ОЕСР ( Організації економічного співробітництва і розвитку) відбувся семінар « Підтримка децентралізації в Україні: зміцнення міжмуніципального співробітництва задля кращого надання публічних послуг». У ньому  взяли активну участь голова нашої ОТГ В.В.Габенець та його заступник В.В.Шкуратівський. Цей семінар є своєрідною платформою для обговорення досвіду та проблем, із якими стикаються органи місцевої влади м. Житомира, Житомирської області та сусідніх населених пунктів у контексті реформи децентралізації у сфері співпраці між містами ( громадами) з метою надання публічних послуг. Учасники мали можливість почути, як їхні колеги за допомогою наявних механізмів співпраці вирішують питання надання державних послуг у сферах транспорту, освіти, утилізації та вивезення побутових відходів. Усі присутні  також отримали чудову нагоду ознайомитися із досвідом  країн – членів ОЕСР у сфері покращення рівня надання  державних послуг через інструмент міжмуніципального співробітництва.(Членами ОЕСР є Австралія, Австрія, Бельгія, Канада ,Чилі,Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія. Японія, Корея, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словацька Республіка, Словенія, Іспанія, Швеція, Туреччина, Велика Британія,Сполучені Штати Америки ).

         З вітальним словом на семінарі виступили такі поважні гості: Марія –Варінья Мішалун –менеджер проекту ; Бенедикт Херрманн – перший секретар, експерт з питань політики децентралізації, секторної реформи Представництва Європейського Союзу в Україні; Матвій Хренов - заступник житомирського міського голови.

         Досвід ОЕСР  щодо міжмуніципального співробітництва в контексті децентралізації презентували експерти: М.-В.Мішалун -  менеджер проекту; Мішель Воланскі, доктор Департаменту транспорту (Варшавський Економічний Університет); Юліан Теленс – технічний радник, державний секретар у справах територіальних адміністрацій (Іспанія); Алба Даколі Вілсон (Фонд місцевої автономії та управління, Албанія). Українські експерти та голови громад поділились досвідом міжмуніципального співробітництва в нашій державі. Програма семінару складалась із 4-х сесій:

1.Міжмуніципальне співробітництво в контексті децентралізації в Україні: засади і виклики.

2. Міжмуніципальне співробітництво як інструмент для зміцнення розвитку інфраструктури та ефективного надання публічних послуг у сфері громадського транспорту.

3.Забезпечення освітою на місцевому рівні: кращі практики та простір для подальшої співпраці.

4. Зміцнення практик поводження з відходами на місцевому рівні через механізм міжмуніципального співробітництва.

    В.В.Габенець  розповів, що семінар допоміг зрозуміти, наскільки ефективним у сучасних умовах є міжмуніципальне співробітництво у розвитку інфраструктури на місцевому, регіональному та районному рівнях та на рівні громад; як можна використовувати міжмуніципальну  співпрацю для поліпшення якості освіти та залучення інвестицій, надання ефективних послуг громадського транспорту, організації вивезення відходів тощо.

                                   

Т.Коваль, радник голови ОТГ.