Фото без описуРятувальники Брусилівщини  висловлюють  свою занепокоєність, тому, що з настанням опалювального періоду  в житлових секторах щорічно зростає кількість пожеж, а також випадків травмування та загибелі людей на них.

Переважна більшість цих надзвичайних подій припадає на житловий сектор й спричинена необережністю громадян з вогнем, зокрема при палінні в нетверезому стані чи необережному використанні електрообігрівачів та опалювальних печей, їхню несправність, короткі замикання внаслідок перевантаження електромереж тощо.

Чому виникають такі пожежі? Тому, що населення використовує для обігріву житлових будинків т квартир неякісні електрообігрівальні прилади, частенько - саморобного виготовлення, що може призвести до трагедії.

Ще одна велика помилка людей, причому всіх вікових категорій, -використання для обігріву приміщення печей для приготування їжі. Популярністю в цій справі користуються як електроплитки, так і газові плити. Наголошуємо: це суворо заборонено! У випадку з електроплитою може статися пожежа. Газова піч більш небезпечна: ймовірне отруєння газом та навіть вибух.

Перед початком опалювального сезону побутові газові котли, печі та інші опалювальні прилади мають бути старанно перевірені й відремонтовані.

Багато приватних будинків не мають водяного опалювання і оснащені печами на твердому паливі.

Пожежі в таких будинках виникають ще через те, що їх господарі не дотримуються елементарних правил пожежної безпеки:

- не проводять своєчасне технічне обслуговування печей і димарів у своїх домах;

-своєчасно не прочищають димарі і не усувають щілини і тріщини в обмазці  печей і димарів, не обладнали печі іскрогасниками.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибеллю людей на них є куріння у ліжку. При цьому, більшість потерпілих від вогню - це особи в стані алкогольного сп'яніння. У холодні пори року їх кількість помітно зростає -саме таким чином деякі громадяни намагаються зігрітися. Додайте сюди паління напідпитку і традиційну нездатність в такому стані контролювати ситуацію - і усі причини для трагедії в наявності. Найстрашніше, що п'яні курці представляють небезпеку не лише для власного життя, а і для оточення, що може завдати непоправного збитку.

Особливу обережність слід виявляти власникам будинків із дерев'яним перекриттям; не залишайте газову плитку ввімкненою на ніч. Не зберігайте на горищах та в підвалах легкозаймистих речовин, тримайте їх завжди під замком - це вбереже вас від непроханих гостей, необережність яких може спричинити пожежу.

Особливо опікуйтесь тим, аби під час обігріву житла не постраждали діти, або ж їхні пустощі не призвели до біди! Шановні батьки, не залишайте без нагляду малолітніх дітей.

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки і будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, не допускайте використання електрообігрівальних та нагрівальних приладів саморобного виготовлення, дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час користування ними, а при виявленні вогню чи запаху диму негайно телефонувати за телефоном 101.

І головна порада рятувальників - зігрівайтеся безпечно! І якщо ви не маєте можливості витратити гроші на сучасний обігрівач, то є кілька перевірених часом способів, аби не мерзнути взимку. По-перше, утепліть вікна. Зробити це можна поролоновими стрічками, скотчем для обклеювання вікон, папіром-самоклейкою, ціна якого - невелика. Майже безкоштовний метод - самотужки вирізати смужки із паперу чи ситцевої тканини, обмокнути їх у мильний розчин і обклеїти вікна. По-друге, доведено, що тепло випромінюється через віконне скло. Тому на зиму краще повісити на вікна щільні штори. Значення має й колір. Краще, щоб вони були світлими, бо темні штори поглинають більше тепла. Якщо помешкання опалюється чавунними батареями, то можна їх пофарбувати у темний колір. У даному випадку ви отримаєте на 5-10% більше тепла. Також можна взяти тепловідбивну фольгу та розмістити її за батареєю. Таким чином тепло буде відображатись і потрапляти безпосередньо в кімнату, а не гріти стіну.

Бажаємо тепла та затишку в ваших родинах та оселях від любові та дитячого сміху, але не від вогню пожеж!

 

Світлана  БЕРЕСТОВСЬКА

Провідний інспектор ВЗНС ЖРУ

Головного управління ДСНС України

у Житомирській області