Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Рак залишається однією з основних причин смертей у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2022 році майже 10 млн людей померло через онкологічні захворювання.  Фото без опису

  У Житомирській області на обліку перебуває 35 546 хворих на онкологічні захворювання. 

 У 2023 році було зареєстровано 4 009 нових випадків захворювань, з них майже 20% пацієнтів мали захворювання на останніх стадіях. Рак забрав життя 1 501 пацієнта.

  Для порівняння у 2022 році на обліку знаходилось 34 891 пацієнт, нових випадків онкозахворювань було 3 413, померло від злоякісних новоутворень 1 429 жителів області. Такі дані онко-епідеміологічної ситуації в Житомирській області навів директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

  У загальній структурі онкозахворюваності у п’ятірку хвороб, які найчастіше діагностують у пацієнтів, увійшли:

- рак органів травлення – 20,1%,

- новоутворення шкіри – 13,6%,

- захворювання жіночих статевих органів -12,4%,

- рак молочної залози 9,4%

- чоловічих статевих органів – 9,2%.

Гарантувати, що людина не захворіє на рак, на жаль, неможливо. При цьому, у 40% випадків захворювання на рак можна запобігти простими повсякденними діями.

• Куріння, надмірна вага, вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та недостатнє споживання рослинної їжі – причини третини смертей від раку. Будьте фізично активними та дотримуйтесь здорового харчування.

• Відмовтесь від куріння та алкоголю. Куріння — причина кожної 4-ї смерті від онкозахворювань. Зробіть свій будинок та робоче місце простором, вільним від тютюнового диму.

• Алкоголь — одна з причин розвитку раку, зокрема зловживання алкоголем може призвести до раку грудей, горла, стравоходу, печінки, кишківника. Відмовтеся від алкоголю.

• До 25% випадків раку викликають віруси гепатиту В і папіломи людини. Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію від гепатиту В (гарантовано державою) та бажано вірусу папіломи людини. За можливості також вакцинуйтесь самі.

• Використовуйте бар’єрну контрацепцію під час усіх видів сексу, щоб уникнути інфекцій, що збільшують ймовірність розвитку онкозахворювань.

• Ультрафіолетове випромінювання викликає до 90% випадків раку шкіри та фотостаріння шкіри. Обмежуйте час перебування на сонці. Не засмагайте ані під сонцем, ані в солярії. Користуйтеся сонцезахисними кремами й окулярами цілий рік.

• Їжте переважно злаки, бобові, овочі та фрукти, обмежте вживання харчів із сильно переробленого (копченого, засоленого) м’яса.

• Для жінок: за можливості годуйте своє немовля грудьми. Це знижує ваш ризик розвитку раку молочної залози.