Фото без опису Узимку значно збільшується кількість пожеж у житловому секторі, які призводять не лише до значних матеріальних збитків, але й, що найголовніше, — до травмування та загибелі людей. Для запобігання надзвичайних ситуацій та пожеж, під час опалювального сезону громадяни повинні знати основні вимоги правил користування різними обігрівальними приладами.

 

   До початку опалювального сезону варто звернути особливу увагу на стан електрообігрівачів, опалювальних котлів, печей. Прочистити димохід і замазати тріщини, що утворилися. Печі та каміни повинні мати встановлені нормами протипожежні розділки, тобто відстань від внутрішньої поверхні димової труби до горючих елементів будівлі повинна становити не менше 38 см, топку необхідно викласти з вогнетривкої цегли, димові зуби виконуються з глиняної цегли товщиною не менше 12 см, повітряний проміжок між піччю та горючими стінами при товщині стінок печі або камінів в півцеглини становить 13 см і при товщині стінок в цілу цеглину - 38 см. Перед топкою повинен бути передтопковий лист розміром 50х70 см з негорючого матеріалу. Безпечна відстань від печей до шаф, стелажів та інших меблів складає менше 70 см, а від топкових отворів - не менше 125 см.

Забороняється:

- залишати без нагляду розтоплені печі та каміни, а також доручати нагляд за ними малолітнім дітям;

- розташовувати паливо, інші горючі речовини і матеріали на передтопковому листі;

- застосовувати для розпалювання печей і камінів бензин, гас, дизельне паливо та інші легкозаймисті рідини.

  Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких пожеж показує, що вони відбуваються в основному з двох причин:

- порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами;

- прихованої несправності цих приладів.

  Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція - спалахнути.

  Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, спостерігається інтенсивне виділення іскор і великої кількості тепла. Якщо в місці короткого замикання виявляться горючі матеріали і конструкції, вони миттю займаються. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію.

  Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, такі:

- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

- забороняється залишати прилади, що включені, без нагляду;

- забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- необхідно спостерігати за щільністю контактів у місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Рятувальники Брусилівщини звертаються до громадян з проханням дотримуватися вимог правил користування електричними приладами та пічним опаленням. Зігрівайтеся безпечно! Адже від дотримання елементарних правил залежить безпека вашого життя! Нехай тепло у вашому домі буде безпечним!

 

 

Світлана ПОРИЦЬКА

Провідний інспектор ВЗНС ЖРУ

 Головного управління ДСНС України

                                                                                  у Житомирській області