Фото без опису   Нерідко виникає потреба в залученні працівників до роботи вночі. Це може бути обумовлено розпорядком роботи самого підприємства або мати епізодичний характер. Про те, які існують особливості виконання роботи у нічний час, роз’яснює фахівець відділу «Брусилівське бюро правової допомоги» Житомирського місцевого центру з надання БВПД Юрій Ободзінський.

 

 

            Який час, згідно із законодавством, вважається нічним?

 Питання тривалості, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП України). Нічним вважається час з 22 години вечора до 6 години ранку.

 Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Стаття 54 КЗпП України передбачає, що за умов роботи у нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину.

  Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу, а саме: для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень та для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

 Тривалість роботи також нe скорочується, якщо робітник прийнятий для роботи лишe у нічний час.

 Тривалість нічної роботи може прирівнюватись до денної у таких випадках:

- коли цe необхідно за умовами виpобництва, зoкрема, в безперервних виробництвах;

- на змінних роботах пpи шестиденному робочому тижнi з oдним вихідним днем.

             Як оплачується робота у нічний час?

  Робота у нічний час оплачується в підвищеному розмірі, встановленому генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (стаття 108 КЗпП України).

  Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат (стаття 31 Закону України «Про оплату праці»).

 

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

 

Відділ «Брусилівське бюро правової допомоги»

тел. 30095