21 грудня 2020 року виповнюється 30 років Державній службі зайнятості. Сьогодні – це  сучасна сервісна установа, яка демонструє нові можливості для клієнтів та є ефективним посередником між роботодавцями та шукачами роботи.

  Непростий шлях становлення пройшли ті, хто стояв у витоків створення служби. Глибока економічна криза, пік безробіття, відсутність матеріальної бази: старі приміщення, в яких розміщувались центри зайнятості, комп’ютеризація тільки-но починалась, не вистачало оргтехніки, а черга безробітних до центру зайнятості росла. Специфікою для новоствореного Брусилівського району було переселення постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Рівень безробіття у1990-2000 роках сягав найвищих показників.

  Значним кроком у розвитку служби зайнятості стало запровадження у 2001 році загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Відбулася принципова зміна системи допомоги людям, які втратили роботу. Було створено потужну матеріально-технічну базу, систему професійної орієнтації та професійного навчання безробітних, соціального партнерства та кадрового забезпечення. Стало можливим впровадження новітніх технологій.

  Справжнім проривом у технології обслуговування клієнтів стало впровадження Єдиної технології обслуговування незайнятого населення (ЄТОНН). Вдалося ліквідувати черги, підвищити якість надання послуг. Роботодавці стали  клієнтами №1 та соціальними партнерами для служби. Безробітних же спонукали до активізації власних зусиль у пошуках роботи,

   За допомогою Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС), яка базується на сучасних інтернет-технологіях,  вдалося створити по всій Україні єдиний інформаційний простір попиту та пропозиції робочої сили. Так стартувала система соціальних послуг нового покоління.

  Зараз для клієнтів служби зайнятості створено ряд електронних сервісів, які доступні не виходячи з дому: база вакансій по всій країні, електронна черга для безробітних, електронні кабінети для роботодавців та шукачів роботи, платформи з профорієнтації та освітній портал тощо.

  Кар’єрні радники здійснюють індивідуальний супровід клієнта на шляху до працевлаштування, а впровадження інституту консультанта роботодавця  дозволяє розширити підходи до надання послуг роботодавцям.

 Профорієнтаційні послуги служби зайнятості тепер надаються також в дистанційному режимі. На спеціальних онлайнплатформах можна пройти комплексну профдіагностику, зробити оцінку власного кар’єрного потенціалу, опанувати техніку пошуку роботи.

 Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці, служба зайнятості пропонує низку освітніх можливостей для дорослого населення – професійне навчання  в 11 центрах професійно-технічної освіти, які діють у системі  державної служби зайнятості, здійснюють професійну підготовку за 95 ліцензованими робітничими професіями; отримання ваучера на навчання для зайнятих громадян старше 45 років та підтвердження результатів неформального професійного навчання.

  За час існування районної служби зайнятості до нас звернулося за послугами  17886 громадян. Зокрема, 10899 наших земляків працевлаштовано, 1829  охоплено професійним навчанням. 1066 мешканців району отримали роботу завдяки програмам фінансової підтримки роботодавців, шляхом надання дотацій та компенсації єдиного соціального внеску. Серед успішних підприємців чимало й колишніх безробітних – майже 224 шукачі роботи скористалися виплатою допомоги по безробіттю одноразово для започаткування власної справи.

  Все це – результат праці не одного покоління фахівців, які упродовж років віддавали свої знання, енергію, тепло сердець задля благородної мети – допомоги людям, яких спіткало безробіття. І, користуючись нагодою, я хочу подякувати всім, як нинішнім працівникам, так і ветеранам служби, які стояли у витоків створення та розвитку системи соціального захисту від безробіття: Невмержицькому А. М., Невмержицькій Г. М., Антоновій В. П., а також соціальним партнерам, за багаторічну сумлінну працю, за досвід і професіоналізм, за людяність і небайдужість, щоденну копітку працю на благо людей.

Фото без опису

 

   О. Дрозд, директор філії