Коронавірус – родина распіраторних вірусів, що можуть спричинити від звичайної застуди до тяжкого респіраторного захворювання. Захворювання, яке викликав китайський коронавірус, називається COVID-19.

   Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини й не здатний до переміщення на великі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви перебуваєте на відстані понад 1,5 м.

Фото без опису

   Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів, забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

  У людини інфікованої, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

  Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох людей  спричиняє запалення обох легень.

 Закликаємо, насамперед сім’ї в яких виховуються ДІТИ, при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю та лікарю-педіатру. Залишайтеся вдома! Самоізоляція - найдієвіший спосіб убезпечити себе, своїх дітей та близьких від інфікування. Шановні батьки, особи що які їх замінюють, не допускайте під час карантину перебування дітей на вулиці, на дитячих та спортивних майданчиках, в інших громадських місцях, а також залишення дітей без нагляду дорослих!

Фото без опису

 

 

      Вікторія КУЖЕЛЬ, головний спеціаліст служби у

справах дітей Брусилівської                                

селищної ради