Фото без опису   На території Житомирської області розташовані та функціонують ряд підприємств, установ та організацій, на які не поширюються норми підпункту 3) пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 №215 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 «Про запобігання поширення на території України гострої респіраторної  хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» через неможливість забезпечення переведення виробничого процесу в дистанційний режим з огляду на технічні особливості виробництва (заводи, фабрики, виробничі підприємства, станції технічного обслуговування, автомобільні мийки,зоомагазини тощо) .

  Спеціалістами управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області розроблені рекомендації для керівників підприємств, установ та організацій, на яких неможливий перехід на дистанційний режим роботи.

  Керівникам підприємств,  установ та організацій, на  яких неможливо забезпечити переведення виробничого процесу в дистанційний режим через технічні особливості виробництва, з метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на коронавірус COVID-19, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:

– вирішити питання організованого перевезення працівників на їх робочі місця;

– забезпечення вхідного санітарного контролю;

– проводити роз’яснювальну роботу з працівниками щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;

– забезпечити працівників, в тому числі і тих, які мають контакт із відвідувачами (клієнтами), засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;

– збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – ручки дверей, місця загального користування, санвузли, тощо);

– не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

– виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;

– в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я;

– забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо);

– забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, засобами

індивідуального захисту, дезінфекційними, антисептичними та засобами особистої гігієни, тощо);

– забезпечити щоденне проведення термометрії працівникам безконтактними термометрами.

 

Рекомендації щодо використання дезінфікуючих засобів

  Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

 Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики:

– антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);

– препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо  та дезінфікуючі хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування).