У рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії, на виконання доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука, на базі Брусилівської районної філії відбулася зустріч фахівців районної служби зайнятості, Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту та роботодавців, що працюють у сфері торгівлі, харчування тощо. Основне питання – це легалізація трудових відносин, недопущення працівників до роботи без оформлення трудових відносин.

    У заході взяли участь близько 30 представників роботодавців, директор Брусилівської районної філії Житомирського ОЦЗ Олександр Дрозд, начальник управління праці та соціального захисту населення Брусилівської райдержадміністрації Андрій Майструк, завідувач Брусилівського сектору обслуговування громадян Головного Управління Пенсійного фонду України Тетяна Волинець.

         Директор районної служби зайнятості О. Дрозд акцентував увагу на стану ринку праці району, порушеннях, пов’язаних з використанням нелегальної праці та відповідальності роботодавців. Дана інформаційна кампанія передує неанонсованим перевіркам.

         Начальник місцевого управління праці та соціального захисту населення А.  Майструк зупинився на тому, що кличе за собою нелегальна праця для кожного працівника зокрема та для розвитку громади взагалі, порівнявши фінансування на оплату праці та види допомоги у 2018 та 2019 роках. Тож головним меседжем його звернення було працювати прозоро та у відкритому просторі.

         Про актуальність питання зайнятості через офіційну роботу вчергове наголосила Т. Волинець, завідувач сектору обслуговування громадян , тому що фахівці Пенсійного фонду кожного дня бачать реальну картину з страховим стажем при призначенні пенсій – стажу в людей не вистачає, крім того кожного року кількість необхідного страхового стажу збільшується. Негативним явищем є не тільки нелегальне працевлаштування, а і згода працівника отримувати офіційно мінімальну заробітну плату, а другу частину – не декларувати. А це призводить до позбавлення соціальних пільг та гарантій.

         Представники роботодавців прийняли участь у дискусії щодо вирішення питань легалізації та детінізації трудових відносин у районі, що свідчить про актуальність та важливість даного питання.

Л. Левківська, провідний фахівець з профорієнтації