Фото без опису

    З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України “Про відходи”, до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році.

   У липні 2017 року Міністерство екології та природних ресурсів України закінчило роботу над “Національною стратегією поводження із відходами”, в якій детально описано проблему поводження зі сміттям та заходи для її вирішення. Згідно із Законом “Про відходи”, “оброблення (перероблення) відходів – це здійснення будь-яких технологічних операцій, пов’язаних із зміною фізичних, хімічних і біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення”.

    Згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до ч. 2. ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники  або  наймачі,  користувачі,  у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають  договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення  побутових  відходів та здійснюють оплату таких послуг. До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

   Рішенням  Брусилівської  селищної ради від 03 липня 2019 року №880 виконавцем послуг з вивезення твердих побутових відходів на території Брусилівської селишної ради є комунальне підприємство «ДОБРОБУТ» селищної ради.

   Згідно з п.1 ч.3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов’язується укласти договір на надання житлово-комунальних послуг. До категорії споживачів вищевказаний Закон відносить фізичних і юридичних осіб, які отримують житлово-комунальні послуги.

   Відповідно до Правил благоустрою території населених пунктів Брусилівської селищної ради, затверджених рішенням сесії селищної ради від  07 лютого 2017 року № 41 до порушень цих Правил відноситься відсутність у підприємств, установ, організацій, підприємців, громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів зі спеціалізованими організаціями. Відповідно до Правил благоустрою, при виявленні фактів порушення уповноважені на те органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

    Згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів тягне за собою накладення штрафу. Тобто, відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» та Правил благоустрою території населених пунктів Брусилівської  селищної ради і тягне за собою адміністративну відповідальність.

   Прохання до громадян, юридичних осіб, підприємців, які не заключили договір на вивезення побутових відходів, звернутися в КП «ДОБРОБУТ» за адресою: 12601, смт.Брусилів пров. Митрополита Іларіона,3 для укладення такого договору.

Брусилівська селищна рада