У відповідності до Указу Президента України від 23 серпня 2019 року №621 «Про День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» встановлено 29 серпня як День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
     Згадаймо ті страшні дні 2014 року - 18 серпня, в ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23—24 серпня у тил українського угрупування з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів, іловайське угрупування опинилося в оточенні. У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 російський офіцер прибув до селища Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами… Колони були розстріляні на марші… Більше чотирьох сотень наших захисників загинуло, понад 600- поранено, більше сотні було взято в полон, понад 20 вважаються безвісті пропавшими… Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на сході України: Збройні сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони… 
    Сьогодні в Брусилові біля пам'ятника синам і дочкам, які загинули за незалежну Україну, які боролися за права та свободу українського народу і загинули під час Революції гідності- героїв «Небесної сотні», та героїв, які полягли в бойових зіткненнях з російсько-терористичним агресором на сході України, зібралися брусилівчани, щоб вшанувати їх пам'ять та подякувати всім, хто захищав і захищає мир на Україні впродовж цих п’яти тривожних років. Болем і печаллю були пронизані слова всіх, хто виступав на зібранні- голови Брусилівської районної ради Ніни Рафальської і керівника апарату Брусилівської райдержадміністрації Любові Павлюк, Брусилівського селищного голови Володимира Габенця і учасника АТО Андрія Ненюка. В скорботі схилили голови всі присутні, вшановуючи світлу пам'ять загиблих захисників хвилиною мовчання та під час поминальної панахиди, яку провів Олег Романина, настоятель Свято-Воскресенської церкви Православної церкви України, міцно стиснули кулаки та ледь стримували сльози наші земляки-герої, учасники бойових дій.Також були покладені квіти до пам'ятника нашому землякові Юрію Жабенку, який загинув під час проведення антитерористичної операції на Сході нашої держави. В тривожний час непросто говорити….

     Всі мріємо, що скінчиться війна... І буде спокій у кожній родині, і буде мир на рідній Україні.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


Г.Андреєва, методист СБК