Фото без опису

 При виконавчому комітеті Брусилівської селищної ради діє опікунська рада. Це орган опіки та піклування над повнолітніми особами, які судом визнані недієздатними та обмежено дієздатними. Головне завдання – забезпечення  реалізації особистих немайнових і майнових прав та інтересів потреб осіб, цивільна дієздатність яких обмежена.

До повноважень опікунської ради належить:

  • виявлення повнолітніх осіб, які потребують опіки чи піклування;
  • добір потенційних опікунів та піклувальників;
  • проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення громади;
  • ведення обліку справ повнолітніх осіб, цивільна дієздатність яких обмежена;
  • розгляд звернень на засіданнях опікунської ради;
  • надання опікунам та піклувальникам дозволів на вчинення правочинів у встановлених законодавством випадках;
  • здійснення нагляду та контролю за діяльністю опікунів та піклувальників;
  • розгляд  інших питань щодо опіки та піклування над повнолітніми особами, цивільна дієздатність яких обмежена.

Яким є порядок встановлення опіки та піклування?

Опіка  встановлюється над особами, які  судом  визнані  недієздатними.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розгляду не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Для визнання особи недієздатною майбутній опікун має подати заяву до суду. Суд призначає опікуна на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на опікунській раді.

Піклування встановлюється над особами, дієздатність  яких  обмежена.

Для визнання особи обмежено дієздатною, майбутній опікун має подати заяву до суду. Суд призначає піклувальника на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на опікунській раді.

            Перед зверненням до суду родичі осіб, які потребують опіки та піклування, повинні знати про те, як оформити опіку, піклування:

  • заява   про   надання  висновку  опікунської  ради   при     виконавчому комітеті Брусилівської селищної ради про можливість виконання обов’язків опікуна, піклувальника подається до адміністраторів відділу «Центр надання адміністративних послуг» Брусилівської селищної ради;
  • працівники     відділу      «Центр   надання   адміністративних   послуг»

Брусилівської селищної ради передають заявку з відповідним пакетом документів для розгляду опікунською радою при виконавчому комітеті селищної ради;

  • опікунська рада на своєму засіданні  розглядає  заяву  та  подані  до  неї документи, приймає рішення, готує висновок та проєкт рішення виконавчого комітету селищної ради;
  • для вирішення питання щодо опіки чи піклування в судовому порядку необхідно звертатись, маючи на руках висновок опікунської ради та рішення виконавчого комітету;
  • тільки   суд   вирішує    питання    визнання    особи    недієздатною або обмежено дієздатною  та призначення їй опікуна або піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

      Згідно положення про опікунську раду при виконавчому комітеті Брусилівської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету № 8 від 01.02.2017 опікунська рада  має дорадчі функції і проводиться один раз на місяць.

      На території Брусилівської селищної територіальної  громади 33-ом особам встановлено опіку, 4 особам – піклування і відповідно призначених опікунів, піклувальників.

 

 

Служба паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)

КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради