Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас - і щороку новим, неповторним.

    205 років минуло від того дня, коли українка-кріпачка дала світові генія, славного сина українського народу. Але й сьогодні, як живий, говорить він із нащадками - тому що всі ці роки незгасним вогнем палахкотить могутня і ніжна Шевченкова поезія. До сьогоднішнього дня вона закликає любити свій рідний край, свій народ, брататися сильному зі слабшим, бути справедливим, чесним.

   Слово істини шукали у Шевченка наші діди-прадіди. Чеснотам навчав великий Кобзар наших батьків. І тепер, у час інформаційного вихору, навчаємось розуму у нього й ми.
Літературно-мистецька композиція «Завжди сучасний Тарас Шевченко» була підготовлена у співтворчості Брусилівської центральної бібліотеки ім.Г.М.Ткаченка та Брусилівської ДМШ і представлена старшокласникам Брусилівської ЗОШ №1, які разом зі своїми викладачами М.О.Сафроновим та А.В.Тарасюком завітали до концертної зали музичної школи.

    Постать і творча спадщина Тараса Шевченка третє століття захоплює українців, та й не тільки їх. Кожне покоління відкриває в ньому щось для себе. Із Шевченкового «Кобзаря» своє натхнення черпали класики. Звертаються до образу Шевченка й сучасні українські митці, намагаючись вписати його постать, поезію та ідеї в сучасне середовище. Про це й розповідала ведуча заходу - бібліотекар кафедри юнацтва Брусилівської центральної бібліотеки ім.Г.М.Ткаченка І.В.Толкач, а ілюструвала розповідь медійна презентація, створена зав.відділом обслуговування відвідувачів І.О.Калейчик.

    Викладачі Брусилівської ДМШ Л.В.Івасенко і Ж.В. Сачок та їх учениці  С.Закревська, Л.Макарчук, І. Махрін, А. Оратівська, Я.Романюк, А. Руденко натхненно та майстерно виконали музичні твори на вірші Великого Кобзаря:  «Думи», «Од села до села», «По діброві вітер виє», «Тече вода із-за гаю», «Зоре моя вечірняя», й отримали щирі й щедрі оплески публіки.
   Поезії сучасних авторів про Т.Шевченка прочитали учениці Брусилівської ЗОШ №1 А.Герасимчук, О.Дзісь, С.Євченко, Н.Кирилюк.  

  Трагічні й водночас героїчні події сьогодення знову ставлять перед нами на повен зріст феномен Тараса Шевченка. Вони спонукають багатьох сучасників по-новому поглянути на його творчість, відзначити дивововижну актуальність ідей Кобзаря нашому тривожному часу. Впевнені, і сьогодні Тарас Григорович не був би осторонь подій, не був би байдужим спостерігачем. Більш свідомо вчитуймося у рядки його віршів і переконаємося, що всі вони звернені до нас - українців двадцять першого століття. Частіше звертаймося до «Кобзаря»,  шукаючи в ньому відповіді на болючі питання сьогодення.

   Шевченко легендарний, бо він — різний. У його постаті — безліч світів, поглядів, можливостей. Він завжди близький нам, завжди сучасний, тому постійно з’являються нові нестандартні та інноваційні форми популяризації постаті Шевченка та його творів, про деякі з яких дізналися й учасники заходу.

   Впевнені, творчість Тараса Шевченка надихнула й наших юних поетів, адже цьогорічною темою поетичного конкурсу, який вже вдруге був оголошений Брусилівською центральною бібліотекою ім.Г.М.Ткаченка, стала Україна. Сьогодні, у Всесвітній день поезії, зі сцени прозвучали власні вірші лауреатів конкурсу - учениці 10 кл. Брусилівської ЗОШ№1 В.Бажан та  учениці 8 кл. Биківської ЗОШ Я. Дем’янчук.

   То давайте ж торкатися серцем до Шевченка, його творів, проникнемось їхнім духом, і тим самим зможемо виконати поетові заповіти. Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса нехай оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису