Фото без опису   Настає довгожданна весна. Разом з тим підвищується ризик виникнення пожеж, пов’язаних зі спалюванням трави, сухостою, опалого листя. Це стало справжнім лихом як для нашого селища, так і для громади в цілому. Сухі трава та листя легко займаються від сірника або цигарки. 

 

 

   Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, мешканці населених пунктів рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

   На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

   Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю.
   Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний. 
Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

- у сухому листі згорають зимуючі корисні комахи;
- спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву;

- на природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння;

- знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту;

- при спалюванні трави на присадибних ділянках або залишків стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин;

- аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

   Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.

 

    Наш спільний громадянський обов'язок - шанобливо ставитися до природи. Лише неухильне дотримання вимог пожежної безпеки в лісах, на луках, у полях, парках і скверах допоможе не допустити виникнення пожеж.

  Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн.) до вісімдесяти (1360 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Відповідно до ч. 13 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах.

 

 

З повагою

відділу комунальної власності,

надзвичайних ситуацій, цивільного захисту

              населення та екології  Брусилівської селищної ради