3 грудня Міжнародний день  осіб з інвалідністю.  Цей день встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року. Це не свято, а день, що покликаний привернути увагу до проблем  людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя. Головне завдання: зробити все можливе, щоб особи з інвалідністю адаптувалися до життя, не залишилися наодинці в чотирьох стінах.

          На території Брусилівської селищної ради проживає  більше 900 людей з інвалідністю. Майже 300 з них отримують соціальні послуги в КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради. 119 осіб з інвалідністю першої групи з нагоди  3 грудня отримали в листопаді  матеріальну допомогу. Цій категорії осіб впродовж року селищна рада виділяла також матеріальну допомогу на лікування. Обстежено матеріально-побутові умови проживання 240 осіб з інвалідністю, одній особі надано путівку в інтернатну установу. В  Дивині, Яструбенці, Дубрівці та Ястребні працюють два фахівці з фізичної реабілітації КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради, які в числі ще 25 працівників за кошти селищної ради здобувають вищу освіту у ВНЗ Відкритий Міжнародний університет розвитку людини «Україна». Більше ста осіб з інвалідністю забезпечено засобами технічної реабілітації завдяки співпраці з міжнародними благодійними фондами. Їм надається переважне право при працевлаштуванні. Забезпечується доступність осіб з інвалідністю до об’єктів громадського призначення. Рішенням сімнадцятої сесії Брусилівської селищної ради від 10 травня 2018 року № 537 в центрі соціальних послуг було створено службу з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та подані всі необхідні документи  до Міністерства соціальної політики для  отримання спец автомобіля. 6 липня 2018 року відбулось засідання робочої групи Мінсоцполітики з розподілу автомобілів. 60 громад подали заявки на отримання спецавтомобіля. Робоча група вибрала 28. В числі обраних  і Брусилівська селищна рада. Автомобілі будуть розподілятися в порядку черговості подачі документів. Ми в списку під № 7.  З порядком перевезення особи з інвалідністю будуть ознайомлені  додатково після отримання автомобіля. Сподіваємось, що ця подія буде мати місце в грудні цього року.

      Сьогодні керівники Брусилівської селищної ради, районної державної адміністрації, районної ради, більшості установ та організацій, підприємці відвідали осіб з інвалідністю за місцем їх проживання. Голова Брусилівської селищної ради Володимир Габенець разом з директором КУ «Центр соціальних послуг» Брусилівської селищної ради Валентиною Мазуренко побували в осіб з інвалідністю першої групи, жителів Брусилова Галини Добровольської та Миколи Ніконенка. Галина Корніївна повідала про свій нелегкий життєвий шлях, про рідних людей, яких забрали небеса в молоді роки, про єдину сестру, якої також вже немає. Бачити цей світ своїми очима також не судилось жінці. А якою була колись рукодільницею, про це свідчать картини, вишиті її руками. А ще Галина Корніївна дуже любить кімнатні квіти. Не залишають жінку наодинці з бідою рідні племінниці та соціальні робітники центру соціальних послуг Наталія Булгакова і Степан Різнічук: прибирають в будинку, сніг розчищають, перуть, прасують, готують обіди, купують продукти харчування та промислові товари, оформляють державні соціальні допомоги, діляться добрим словом.

 

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

В.МАЗУРЕНКО, директор КУ «Центр соціальних послуг»

Брусилівської селищної ради