ХОЛЕРА: ЩО СЛІД ЗНАТИ
Холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
🔎 Холерний вібріон може жити:
☛ у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
☛ у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
☛ на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
☛ у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
🔎 Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
☛ не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
☛ не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
☛ дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
☛ використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
☛ мийте овочі і фрукти перед вживанням;
☛ ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
❗ Для медичних працівників World Health Organization Ukraine адаптувала мобільний застосунок Cholera Control, який допоможе реагувати на можливі випадки холери і визначити схему лікування пацієнта. Завантажити додаток можна за посиланням:
🔗 AppStore: https://cutt.ly/VwcCBW4O
🔗 Google Play: https://cutt.ly/JwcCBJBC
Міністерство охорони здоров’я України