Холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

 При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.

Фото без опису

 Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

 Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
🔎 Холерний вібріон може жити:
у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.

🔎 Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

❗ Для медичних працівників World Health Organization Ukraine адаптувала мобільний застосунок Cholera Control, який допоможе реагувати на можливі випадки холери і визначити схему лікування пацієнта. Завантажити додаток можна за посиланням:
🔗 AppStore: https://cutt.ly/VwcCBW4O
🔗 Google Play: https://cutt.ly/JwcCBJBC

Міністерство охорони здоров’я України