Через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України, яке триває понад два роки,  гостро стоїть  питання захисту та підтримки дітей, які залишились без батьківського піклування. 

 22 березня 2024 року Урядом прийнято постанову №331 «Деякі питання провадження діяльності з усиновлення та влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, соціального захисту дітей, залишених без батьківського піклування», якою запроваджено тимчасову допомогу  «Дитина не одна».

 Допомога «Дитина не одна» – це допомога на дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, які постійно проживають в Україні, або в прийомну сім’ю чи до дитячого будинку сімейного типу. 

Хто має право на допомогу?

Право на призначення допомоги має особа, до сім'ї якої тимчасово влаштовано дитину (дітей), щодо якої (яких) встановлено факт відсутності батьківського піклування у разі коли батьки або один з батьків (якщо інший з батьків не виконує своїх обов'язків):

  • помер або загинув; 
  • перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;
  • перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким; 
  • перебуває у полоні держави-агресора; 
  • позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором.

Тимчасове влаштування до сім’ї оформлюється наказом служби у справах дітей, у якому зазначається підстава, яка спричинила тимчасове влаштування дитини, яка залишилася без батьківського піклування, та строк, на який влаштовується така дитина до сім’ї.

Який розмір допомоги та на який термін її призначають?

Тимчасова допомога надається на кожну дитину у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку ( до 6 р. – 6407,50 грн;  від 6 до 18 років – 7990 грн). На дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку ( до 6 років – 8970,50 грн;  від 6 до 18 років –11186 грн).

Призначається з місяця подання заяви на 6 місяців, але не більше строку, визначеного в наказі служби у справах дітей. Виплата може бути продовжена у разі продовження строку тимчасового влаштування дитини на підставі відповідного наказу служби у справах дітей.

Фото без опису