Фото без опису

  Незабаром новорічні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії, та кращі зміни в житті.
  Щоб свято не затьмарило лихо пожежі, а ще гірше втрата близької людини, необхідно дотримуватись правил безпеки.

Правила пожежної безпеки:
1. Пожежній безпеці ялинки варто приділити особливу увагу. Адже Новий рік - це свічі й вогні, а ялинки, на жаль, дуже добре горять. Причому штучні при цьому ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й "розтікаються", а виходить, ліквідувати загоряння буде сутужніше. Щоб ялинка приносила тільки радість, установлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню (камінів, газових плит).
2. На ялинку не можна встановлювати свічі й бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватяним "снігом" і паперовими іграшками. При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, що мають протипожежну пропитку (ця інформація вказується на упаковці).
3. Варто дотримуватись й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати несправні й не сертифіковані електроприлади. Діти не повинні мати доступ до проводів і розеток.
4. Щоб ялинка не могла перекинутися й поранити дитину, вона повинна бути правильно зібрана й надійно встановлена, а іграшки рівномірно на ній розподілені. Збирати штучну ялинку потрібно відповідно до інструкції, і в процесі установки/складання ялинки, не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих. Для дитячої безпеки ялинку краще нарядити легкими прикрасами, які не б’ються - бантами, шишками, кулями зі склопластику й т.п.

 

Правила поведінки на льоду:
1. Виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди.

2. Переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях.

3. Забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого вам невідомі.

4. Забороняється спускатися на лижах, санчатах та інших засобах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід.

5. Забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці.

6.Забороняється виходити на лід за таких умов:
 якщо поруч теплі потоки води, в місці з’єднання річок, у місці виходу стічних і промислових вод;

  у випадку швидкої течії річки у цьому місці;

 за наявності вмерзлих у лід дошок, палок та інших предметів;

 у випадку різного забарвлення льоду;

 під час весняного розтавання снігу та льоду, а також сильного перепаду температури під час весняного потепління.

Надання допомоги людині, яка провалилась під лід:
Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. При наданні допомоги людині не можна рухатися до неї у повний зріст, тому що існує небезпека самому потрапити в біду. До потерпілого потрібно наближатися лежачи, розкинувши руки і ноги. Для надання допомоги можна використовувати підручні дошки, драбину, жердини та ін. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених з одного боку мотузкою за щось на березі чи за край криги, надаючий допомогу повільно просувається до потерпілого на відстань, що дозволяє йому подати мотузку, пояс чи багор. Потім, надаючий допомогу відповзає назад і поступово витягує на лід потерпілого.
Якщо для надання допомоги немає нічого, тоді 2-3 чоловіка лягають на лід ланцюжком, наближаються до потерпілого, тримаючи один одного за ноги, а перший з них подає потерпілому ремінь, одяг, тощо.
Медична допомога людині, яка провалилася під лід і врятована, повинна бути направлена на запобігання подальшого переохолодження та зігрівання.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера
Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.
Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

 

Не ігноруйте сигнали повітряних тривог! Бережіть себе та своїх близьких! Мирних і тихих свят, Все буде Україна!
 

 

Провідний інспектор відділу

запобігання надзвичайним ситуаціям

Житомирського районного управління

Головного управління ДСНС України

у Житомирській області

Світлана БЕРЕСТОВСЬКА