Фото без опису    Війна, що триває в Україні ось уже 568 день, дуже вплинула на людей з тяжкими недугами, невиліковними хворобами. Їхні переживання, їхні проблеми, по суті, подвоїлись. І допомогти таким хворим зобов’язані не тільки медичні, а й соціальні працівники. Відрадно, що цю проблему жителям Брусилівської селищної територіальної громади допомагає вирішувати  ГО «Українська ліга паліативної та хоспісної допомоги».  Так 7 квітня 2023 року було підписано Меморандум між Брусилівською селищною радою  та ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги» про початок  проєкту під назвою: «Допомога вразливим групам населення. Створення медико-соціальних інституцій», що фінансується та реалізується за підтримки ULEAD з Європою, Німецького Товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

Що зроблено в рамках проєкту за період від 7 квітня по цей час:

 -рішенням 45 сесії Брусилівської селищної ради 8 скликання від 25 липня 2023 року було внесено зміни до структури та Положення КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради, створено службу паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)  КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради. Служба розпочала свою діяльність 1 серпня. Її очолила Наталія Гальченко, до структури служби введено 5 працівників;

-було організовано та проведено в рамках меморандуму навчальні заняття, тренінги, як очні так і в онлайн –режимі, для працівників двох установ;

-для дієвої роботи служби паліативного догляду необхідною є співпраця з КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Брусилівської селищної ради. І такий договір про співпрацю був підписаний  7 серпня 2023 року між двома установами. Вона заснована на принципах партнерства, взаємодії та спільності інтересів з метою ефективного використання потенціалу сторін для надання соціальної послуги паліативної допомоги особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть самостійно їх подолати;

-було отримано  в рамках проєкту необхідне обладнання, меблі для стаціонарного догляду, а саме: 10 ліжок, два з яких спеціальні багатофункціональні з протипролежневими матрацами з компресором, шафи, пральна машина, ноутбук, а також крісло-коляска.

Ми розуміємо, що одночасно паліативний догляд не зможуть отримати всі тяжкохворі, які проживають у громаді. Розпочали з двох старостинських округів- найвіддаленішого від центру громади- Озірського та найближчого- Морозівського. Послуги паліативного догляду згідно державного стандарту надаються  паліативно хворим як вдома, за місцем їх проживання,  а також стаціонарно у КНП «Брусилівська лікарня» та на денному стаціонаріі, що в селі Водотиї, в амбулаторії загальної практики сімейної  медицини КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Брусилівської селищної ради.

Під час надання соціальної послуги паліативного догляду працівники служби паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг) добре розуміють свої обов’язки, хто є їхніми підопічними, залучають мультидисциплінарний підхід для забезпечення потреб пацієнтів та їхніх родичів, у тому числі в період тяжкої втрати, якщо виникає в цьому необхідність; пропонують пацієнтам систему підтримки, що дасть їм змогу жити якомога активніше.

Проєкт «Допомога вразливим групам населення. Створення медико-соціальних інституцій» на стадії свого завершення. 14 вересня відбулась зустріч селищного голови Володимира Габенця, заступника селищного голови з питань діяльності органів виконавчої влади Світлани Приходько, директора КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради Валентини Мазуренко, головного лікаря КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Брусилівської селищної ради Олени Михаленко, працівників соціальної та медичної сфери з керівництвом ГО «Українська ліга паліативної та хоспісної допомоги», журналістами.

Брусилівська селищна рада  щиро вдячна  ГО «Українська ліга паліативної та хоспісної допомоги, міжнародним донорам за дієву співпрацю у допомозі  жителям нашої громади, які потребують паліативного догляду.

Фото без описуФото без описуФото без опису

Наталія Гальченко, керівник служби паліативного догляду (з наданням медико-соціальних послуг)

КУ «Центр надання соціальних послуг» Брусилівської селищної ради