Фото без опису 13 грудня Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. Підтримали документ 228 народних депутатів, в тому числі – обранців з Житомирщини.

Закон почали обговорювати: міські голови, архітектори та окремі громадські організації закликали не голосувати за цей документ, також з’явилася петиція з вимогою накласти вето. Станом на 19 грудня вона набрала 42 090 голосів із 25 000 необхідних.

Виконавча директорка Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська зауважує, що голови українських міст, сіл і селищ категорично проти цього законопроєкту, адже він обмежує права місцевого самоврядування:

  • законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;
  • контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;
  • вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;
  • порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;
  • ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;
  • знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

Асоціація міст України надала узагальнені пропозиції та зауваження на захист місцевого самоврядування до цього законопроєкту.

 

Прес-служба Житомирського РВ АМУ