Фото без опису Відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року №332 Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі – Мінреінтеграції) видано Наказ від 25 квітня 2022 року «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення  воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0453-22#top).

 

 Наказом Мінреінтеграції від 17 листопада 2022 року №273 затверджено оновлений перелік станом на 10 листопада 2022 року, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати (використовується на дату публікації даної інформації).

(https://www.minre.gov.ua/sites/default/files/field/docs/1._dodatok_do_nakazu_perelik_tg_101122.pdf).

 

 До оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або тих, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей.

 

 Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (64), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (19), Чернігівської (4) областей. Загалом наразі у переліку 331 громада.

 

  Усі внутрішньо переміщені особи з цих громад отримають грошову допомогу від держави.

 

   Інформуємо, що зазначений перелік формується за погодженням Міноборони, на підставі пропозицій відповідних обласних і Київської міської військових адміністрацій.

 

У процесі визначення таких територій спираються на три ключові критерії. Це:

 

  • Території, що є тимчасово окупованими;
  • Території, що перебувають в оточенні (блокуванні);
  • Території на яких тривають активні бойові дії.

 

   Якщо ви зареєстровані в якійсь із зазначених областей, але ваша громада відсутня в цьому переліку, радимо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) й уточнити інформацію.

 

   Кабінет Міністрів України 06 грудня 2022 року Постановою №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-formuvannia-pereliku-terytorii-na-iakykh-vedutsia-velysia-boiovi-dii-abo-tymchasovo-t61222)  визначив механізм формування єдиного для всіх переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією.

 

  Відтепер єдиним джерелом інформації про такі території є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій. Наразі, як було зазначено вище, діє перелік, затверджений Наказом №75 Мінреінтеграції. Він створювався для забезпечення виплат ВПО, але його почали використовувати й в інших цілях. Зокрема, наявність громади в переліку могла стати підставою для обмеження доступу до публічних електронних реєстрів.

 

  З огляду на це, Прем’єр-міністром України було доручено Мінреінтеграції розробити перелік, який забезпечить єдність адміністративної практики та цілісність державної політики.

 

  Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Також він містить окремий список окупованих територій. Додано графу з датою початку та завершення бойових дій та тимчасової окупації.

 

    Важливо, що новий перелік буде масштабуватись до рівня окремих населених пунктів, а не громад, як це є зараз. Такий принцип формування переліку дозволить більш ефективно вирішувати питання доступу до реєстрів. А також буде сприяти більшій  гнучкості при визначенні належності чи неналежності певної території до тимчасово окупованих.

 

Інформаційний матеріал підготовлено відділом «Центр надання адміністративних послуг»

 Брусилівської селищної ради на підставі інформаційних матеріалів офіційних сайтів Верховної Ради України,

Кабінету Міністрів України та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0453-22#top

 

https://www.kmu.gov.ua/news/vidteper-iedynym-dzherelom-pereliku-tymchasovo-okupovanykh-terytorii-ta-raioniv-boiovykh-dii-ie-nakaz-minreintehratsii

 

https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-formuvannia-pereliku-terytorii-na-iakykh-vedutsia-velysia-boiovi-dii-abo-tymchasovo-t61222

 

https://minre.gov.ua/news/onovleno-aktualnyy-perelik-gromad-u-rayonah-boyovyh-diy-na-tot-i-tyh-shcho-v-otochenni-3