У воєнний час в результаті застосування противником масового зброї ураження людей, будівлі і споруди, транспортні засоби та техніка, територія, вода, продовольство і харчова сировина можуть виявитися зараженими радіоактивними, отруйними та бактеріальними засобами.

  Те ж саме може статися в мирний час в результаті великих виробничих аварій на хімічно та радіаційно небезпечних об'єктах.

  Для того щоб виключити шкідливий вплив на людину і тварин небезпечних хімічних речовин (НХР), радіоактивних речовин (РР) і хвороботворних мікроорганізмів, необхідно виконати комплекс робіт по знезараженню території, приміщень, техніки, приладів, обладнання, меблів, одягу, взуття, відкритих частин тіла. Знезараження проводиться також при масових інфекційних захворюваннях людей і тварин.

  Для видалення радіоактивних речовин з зараженої поверхні, знезараження і видалення НХР і бактеріальних засобів проводяться санітарна обробка людей, дезактивація, дегазація та дезінфекція одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, зброї і техніки.

  Санітарна обробка людей - це видалення радіоактивних речовин, знезаражування або видалення НХР, хвороботворних мікробів і їх токсинів з шкірного покриву, а також зі засобів індивідуального захисту, одягу і взуття. Вона може бути частковою або повною.

 Часткова санітарна обробка при зараженні радіоактивними речовинами проводиться по можливості протягом години після зараження або після виходу з неї. Для цього слід зняти верхній одяг і, вставши спиною проти вітру, витрусити її. Потім розвісити одяг і ретельно вичистити або вибити її. Взуття обмити водою або протерти мокрою ганчіркою. Обмити чистою водою відкриті ділянки рук та шиї, лицьову частину протигаза, зняти протигаз, ретельно вимити обличчя, прополоскати рот і горло. Якщо води мало, відкриті шкірні покриви і лицьову частину протигаза обтерти вологими тампонами. Взимку одяг і взуття можна протерти чистим снігом.

 Часткову санітарну обробку при зараженні крапельно-рідкими отруйними речовинами проводять негайно. Для цього, не знімаючи протигаза, слід обробити відкриті ділянки шкіри, на які потрапило НХР, заражені місця одягу, лицьову частину протигаза розчином з індивідуального протихімічного пакета. Якщо його немає, то знешкодити капельно-рідкі НХР можна побутовими хімічними засобами.

  Для проведення часткової санітарної обробки при зараженні бактеріальними засобами необхідно обтерти дезинфікуючими засобами відкриті ділянки тіла, а при можливості і обмити їх теплою водою з милом.

  Повна санітарна обробка полягає в ретельному обмиванні всього тіла теплою водою з милом. При цьому замінюється або піддається спеціальній обробці білизна, одяг, взуття. Санітарні обмивальний пункти влаштовуються на базі санітарних пропускників, душових павільйонів, лазень та інших установ побутового обслуговування або в наметах безпосередньо не місцевості. У теплу пору року повну санітарну обробку можна проводити в незаражених проточних водоймах.

  В результаті дій на зараженій місцевості одяг, взуття, засоби захисту, зброя, техніка можуть бути заражені радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами. Для їх знезараження та запобігання ураження людей проводять дезактивацію, дегазацію і дезінфекцію, які можуть бути частковими і повними. Індивідуальне зброя та інші предмети невеликих розмірів обробляються повністю.

   Дезактивація - видалення радіоактивних речовин з зараженої поверхні.

  Для дезактивації одягу, взуття та засобів захисту їх вибивають і витрушують, обмивають або протирають водним розчином миючих засобів або незараженої РР водою; одяг можна випрати з застосуванням дезактивуючих речовин.

 Часткова дезактивація техніки проводиться з метою зниження ступеня її зараженості. Повна дезактивація техніки полягає у видаленні радіоактивних речовин з усієї поверхні шляхом змивання їх дезактивирующими розчинами, водою з одночасною обробкою зараженої поверхні щітками. Вона проводиться на пунктах спеціальної обробки ПуСО) формуваннями ЦЗ.

   Для дезактивації застосовуються спеціальні дезактивуючі розчини, водні розчини пральних порошків та інших миючих засобів, а так само звичайна вода і розчинники (бензин, гас, дизельне паливо).

Дегазація - видалення або хімічні руйнування НХР.

  Дегазація одягу, взуття, засобів індивідуального захисту здійснюється кип'ятінням, обробкою пароамміачной сумішшю, пранням і провітрюванням.

  При часткової дегазації техніки обробляються тільки ті її частини, з якими стикаються люди. Повна дегазація складається в повному знешкодженні або видаленні НХР зі всієї поверхні оброблюваного об'єкта.

 Для дегазації застосовуються спеціальні дегазуються розчини. Можна використовувати місцеві матеріали: промислові відходи з лужними властивостями, розчин аміаку, їдке калі або їдкий натр, а також розчинники (бензин, гас, дизельне паливо).

 Для цього, не знімаючи протигаза, слід обробити відкриті ділянки шкіри, на які потрапило НХР, заражені місця одягу, лицьову частину протигаза розчином з ІПП-11. Якщо його немає, то знешкодити капельно-рідкі ТХВ можна побутовими хімічними засобами. Так, для обробки шкіри дорослої людини потрібно 1,0 л 3,0% -ного перекису водню і 30 г їдкого натру, які змішують безпосередньо перед використанням. Спосіб застосування розчинів такий же, як і рідини з протихімічного пакету. При використанні сухого їдкого натру необхідно стежити, щоб він не потрапив в очі і на шкіру

  Для проведення часткової санітарної обробки при зараженні біологічними засобами необхідно провести обтирання дезінфікуючими засобами відкритих ділянок тіла, а по можливості і обмивання теплою водою з милом. При одночасному зараженні отруйними, радіоактивними речовинами, ТХВ і біологічними засобами знезаражуються в першу чергу отруйні, а потім радіоактивні речовини, ТХВ і бактеріальні засоби.

Дезінфекція - знищення бактеріальних засобів і хімічне руйнування їх токсинів.

 Дезінфекція одягу, взуття та засобів індивідуального захисту здійснюється обробкою їх пароповітряної сумішшю, кип'ятінням, замочуванням в дезінфікуючих розчинах, пранням.

  Повна дезинфекція зброї, техніки проводиться на ПуСО тими ж способами, що і дегазація, але з використанням дезінфікуючих розчинів.

Для дезінфекції застосовуються спеціальні дезинфікуючі речовини - фенол, крезол, лізол, а також дегазуюючі розчини.