На даний час досить актуальним є питання, які стосуються відновлення втрачених документів.

     Варто одразу зазначити, що майже всі документи можуть бути відновлені, як в позасудовому, так і в судовому порядку.

 

     Як відновити паспорт громадянина України?

  Щоб відповісти на це питання, спочатку потрібно розуміти, якими нормативно-правовим актами врегульована процедура відновлення втраченого паспорта:

  • Законом України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб»;

   порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим Постановою КМУ № 509 від 1 жовтня 2014 року;

  постановою ВР України від 26.06.1992 р. № 2503-XII «Про затвердження положення паспорт громадянина України для виїзду за кордон»;

   наказом МВС від 13.04.2012 року №320 «Про затвердження порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України», яким затверджений Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України.

  У разі втрати паспорту або викрадення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, внутрішньо переміщена особа повідомляє про це територіальний підрозділ ДМС за місцем фактичного проживання, який в одноденний строк видає тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України (бланк заяви надається безкоштовно в міграційній службі).

     Важливо: при зверненні до міграційної служби, бажано з собою мати будь-які інші документи, за допомогою яких можна встановити особу. Зокрема, такими документами можуть бути, закордонний паспорт, свідоцтво про народження або будь-який документ, який посвідчує особу: посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, посвідчення людини з інвалідністю тощо. Також, будуть актуальними, документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання(довідка про склад сім’ї або витяг з будинкової книги), копії паспорта громадянина України та інших документів, за наявності – документи, що підтверджують звернення про втрату (викрадення) паспорту до відділення поліції.

  До документів надаються три фотокартки(розміром 3,5 x 4,5 см) та квитанція про сплату держмита або документ про звільнення від його сплати.

   Що робити, якщо втратили свідоцтво про народження дитини, про смерть, про зміну імені, про шлюб, про розірвання шлюбу ?

   В разі ж втрати свідоцтва про народження необхідно звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) за місцем фактичного проживання чи перебування і написати заяву про відновлення документа та потім забрати документ або ж замовити доставку Укрпоштою.

  У цій заяві вказуються персональні дані та обставини у зв’язку з якими ви втратили оригінал документу. З собою потрібно мати: паспорт та копії документів, які бажаєте відновити (в разі наявності).

  Також на порталі Дія можна замовити такі витяги з Реєстру:

-про державну реєстрацію народження;

-про державну реєстрацію смерті;

-про державну реєстрацію зміни імені;

-про державну реєстрацію шлюбу;

-про державну реєстрацію розірвання шлюбу.

  Повторно замовити свідоцтво чи витяг з Реєстру можна не лише стосовно себе, але й стосовно найближчих родичів. Для цього потрібно лише додати скан-копії документів, що підтверджують родинні стосунки.

      Як відновити документи про освіту ?

  За загальним правилом, у разі втрати документів про освіту можна звернутися безпосередньо до керівництва закладів освіти з заявою про видачу дубліката.

  Але якщо заклад освіти знаходиться на непідконтрольній Україні території, то потрібно спочатку звернутися до Міністерства освіти і науки України з заявою про визначення навчального закладу, який видаватиме дублікат документа.

  Міністерство освіти і науки України самостійно визначає навчальний заклад, який буде видавати дублікат. Додатково при звернення можна вказати, бажаний вами навчальний заклад, в якому вам буде зручніше забрати дублікат та вказати своє фактичне місце проживання.

  Важливо зазначити, що Міністерство освіти і науки України буде отримувати інформацію з Єдиної державної електронної бази з питань освіти. У вищевказаний реєстр дані вносилися з 2000 року.

  Додатково слід зазначити, що документи навчальні заклади до 2000 року, могли передати до архіву, тому доцільним буде зробити запит в архівну установу.

  Відомості про освіту може мати державне підприємство "Інфоресурс", яке підпорядковується Міністерству освіти і науки України та знаходиться територіально у Києві. Вони можуть надати персоніфіковану інформацію щодо закінчення закладу освіти.

  Для того, щоб замовити документ треба перейти за посиланням: https://www.inforesurs.gov.ua/appeals/personal-data/. Потім, відкриваєте вкладку "Загальний доступ до персональних даних" та формуєте запит в якому Ви отримуєте відповідь, яка містить Ваш диплом з цифровими підписами і печатками (QR код).

 Якщо Ви знаєте усі дані втраченого документу, то Ви переходите за посиланням https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/ тв отримуєте підтвердження свого документу.

  В разі ж відсутності інформації в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, Міністерство освіти і науки України надає відмову у видачі дублікату і вам потрібно буде звернутись з позовною заявою про встановлення факту закінчення навчального закладу до суду.

 В якості доказів, в суді можна буде використати, зокрема, копію втраченого документу про освіту, залікову книжку, студентський квиток, трудову книжку (з записом про навчання), довідки з архіву, показання свідків та інші можливі підтверджуючи документи.

  Важливо, що до судової заяви слід обов’язково додати відмову Міністерства освіти і науки України та зазначити, що ви намагались вирішити питання в позасудовому порядку.